Mezi devíti finalisty 6. ročníku soutěže Vinařství roku 2014 se jako jediný zástupce z Čech prosadilo Žernosecké vinařství s. r. o. Velké Žernoseky.

Je to  významné ocenění práce kolektivu vedeného Františkem Kupsou nejen pro tento rok, ale za celá desetiletí. Sedmičlenná porota od včerejška do středy navštíví osm vinařství na Moravě a na závěr Velké Žernoseky.

„Všichni vinaři dostanou na prezentaci svého vinařství stejný časový limit a bude jen na nich, jakým způsobem se porotě představí. Díky návštěvě jednotlivých vinařství je mohou odborníci z řad enologů, Státní zemědělské a potravinářské inspekce či sommeliérů posuzovat komplexně, tím se soutěž liší od jiných tuzemských hodnocení," uvedl Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů ČR, který soutěž vyhlašuje.

Odborníci budou přidělovat jednotlivým finalistům body, a to nejen za objektivně měřitelná kritéria, jako jsou úspěchy vinařství v soutěžích, účast na veletrzích, produkce vína a podobně, ale subjektivně je ohodnotí i za inovace ve vinohradnictví a vinařství, zapojení podniku do výzkumné práce, agroturistiky, marketingu. Nezapomene se na mediální výstupy vinařství či kvalitu webové prezentace.

„Zařazení mezi nominované, které provedla Asociace sommeliérů ČR, nás příjemně překvapila. Při hodnocení jsem členy komise provedl jednou vinicí, kde máme více odrůd, ale také několik rezistentních, jež zkoušíme jako jedno z mála vinařství v Čechách. Zastavili jsme se  ve sklepích, kde komise měla možnost hodnotit některá vína. Na závěr jsem vinařství představil a odpověděl na dotazy," uvedl ke včerejšímu programu František Kupsa.

Žernosecké vinařství je jediné a historicky první vinařství v soutěži, které má výrobu i své vinice v Čechách. Zde sedmičlenná porota své prohlídky finalistů zakončí a stanoví na základě nejvyššího bodového hodnocení vítěze v kategorii malé, střední a velké vinařství. Výsledky pak budou zveřejněny 26. března.

Vítěze letošního ročníku „Vinařství roku 2014" opět jako loni spoluurčí široká veřejnost svým hlasováním v soutěži Mediatel Vindemia Publica 2014, kdy mohou lidé vybírat právě z devíti nominovaných vinařství a prostřednictvím internetu na www.vindemiapublica.cz nebo pomocí sms jim až do 20. března zasílat své hlasy. Titul Vinařství roku 2014 bude udělen jednomu z vítězů jednotlivých kategorií, které při hlasování veřejnosti získá největší počet hlasů od veřejnosti.