Prezidenta krátce před 14. hodinou ve městě přivítal starosta Milan Dian. Po zhruba půlhodinovém neveřejném setkání s dalšími představiteli radnice, příspěvkových organizací a okolních obcí se Zeman dostavil na besedu s veřejností.

„Jste první prezident v historii české státnosti, který Lovosice navštívil. Vážíme si toho," sdělil v úvodní řeči lovosický starosta Milan Dian.

Prezident proslov zahájil tématem dálnice D8. Když před 15 lety ještě jako ministerský předseda slavnostně otevíral šestnáctikilometrový úsek z Nové Vsi do Doksan, prý by nevěřil, že dálnice nebude dodnes hotová. Zpoždění stavby přičítá častému střídání ministrů dopravy, zdlouhavé přípravě stavby a „zeleným teroristům".

„Při poslední návštěvě mě současný ministr dopravy Daniel Ťok ujistil, že dálnice D8 bude dokončená do konce roku 2016. Pokud se tak stane, nad dálnicí znovu zahřmí prezidentská helikoptéra a já opět slavnostně přestřihnu pásku," přislíbil Zeman.

Poté mu lidé mohli klást své dotazy. Například bývalý lovosický zastupitel Arpád Gebur se hlavy státu zeptal na jeho názor na hnutí ANO, které v Lovosicích drtivě zvítězilo v posledních komunálních volbách.

„Už jsem to říkal panu starostovi, přečetl jsem si jeho životopis a myslím si, že ANO v Lovosicích ve volbách zvítězilo díky dobrým kandidátům. Úspěch politických stran je dán z 90 procent osobnostmi jejich vůdců, jen z 10 procent programem. To je největší tajemství české politiky, které si někteří politici ovšem nechtějí přiznat, protože by zjistili, že nejsou těmi pravými osobnostmi," řekl prezident.

Student lovosického gymnázia Aleš Kubíček se prezidenta ptal na jeho výroky v pořadu Partie, které server Demagog.cz označil za nepravdivé. „Odpovím vám stručně. Server Demagog je demagogický," reagoval Zeman.

Další příchozí se dotazovali na možnost odvolání premiéra Bohuslava Sobotky. „Zbavte se ho, než nás přivede do záhuby," radil prezidentovi jeden z přítomných mužů. Miloš Zeman mu odpověděl, že jako prezident nemá pravomoc premiéra odvolat. Lidem poradil, aby svůj názor dali jasně najevo v nadcházejících parlamentních volbách.

„Nedojde-li k mimořádné situaci, jako když Petr Nečas podal demisi, vyčkejte dva roky, to není v životě člověka dlouhá doba, a ve volbách volte toho, kdo je vám nejbližší," řekl prezident.

Na besedě se ale projevili i Zemanovi odpůrci, například Lovosičanka Eva Havránková. „Nebudu vás oslovovat pane prezidente, vy nejste můj prezident. Letošní 17. listopad na Albertově, to byla zrada nejen na studentech, ale na všech, kdo zvonili klíči!"
Seniorka rovněž zkritizovala Zemanovy cesty po republice, označila je za politickou kampaň, kterou si jiní nemohou dovolit. Nakonec prezidenta spolu s jeho mluvčím Ovčáčkem poslala na Vysočinu objímat stromy. Lidé v sále začali hromadně bučet.
Miloš Zeman ženě pogratuloval k jejímu demokratickému názoru a odvětil, že není ten, kdo by se zavděčil lidem všem. Jiná žena v sále následně zvedla nad hlavu transparent s nápisem: „Pane prezidente, jsme s vámi, buďte s námi." Zeman jí poděkoval.

Na závěr návštěvy si hlava státu převzala připravené dary. Vedle výběru vín z žernoseckého Vinařství sv. Tomáše a publikací o Českém středohoří a Lovosicích, mimo jiné o místních restauracích a hospodách, také házenkářský dres se svým jménem a číslovkou 2018. „To proto, že vám držíme palce v příštích volbách," vysvětlil starosta Dian.