"Rozhodně to byl nejúspěšnější ročník," potvrdil Petr Tomečka z Café Páv, který spolu s jeho ženou Barborou a přáteli začali na ploskovickém zámku s pořádáním makových slavností předloni. "Vymysleli jsme to jako oslavu typicky českého produktu, na který se zapomíná," vysvětlil Tomečka.

Zatímco první ročník byl komorní, loni si na zámek v Ploskovicích našlo cestu už kolem 1 500 lidí a letos to byl zhruba dvojnásobek. Mohli degustovat makové pochoutky zhruba od 15 producentů hlavně z Ústeckého kraje a také je hodnotit, akce byla i soutěžní.

Největší ohlas sklidily makové klobásy, "jak z jara" ale lidé koukali i na makovou polévku, sekanou, sushi či zmrzlinu. Gurmánskou část úspěšné akce doplnil kulturní program: nechyběla hudba, divadlo ani dílničky pro děti.