Jak přiblížil vedoucí investičního oddělení zdejšího městského úřadu Radek Keřka, cirka půl roku na tom dělali pracovníci společnosti restaurátorů a uměleckých řemeslníků Akant Art. Ti se dříve podíleli i na restaurování maleb v Národním muzeu nebo Národním divadle.

Celkové náklady rekonstrukce Wieserova domu jsou kolem 122 milionů korun, 85 procent jde z evropské dotace, přispěl také Ústecký kraj. Po dokončení bude mít v objektu zázemí Centrum studií genocid, které dnes sídlí v Dělostřeleckých kasárnách, svou část tu má rezervovanou i Památník Terezín. Sál s restaurovanou malbou bude mít multifunkční využití a pro reprezentační účely ho využije i město. Konat by se tu mohly výstavy, plesy i svatby.

U příležitosti Dne evropského dědictví mohli zájemci navštívit vodní elektrárnu a jez v Doksanech.
FOTO: Historický jez v Doksanech otevřel brány veřejnosti

Hotovo mají mít ve Wieserově domě zhotovitelské firmy Unistav a IDS stavby do konce května 2020. „Stavba se rozjela, problémy ohledně stability objektu, střechy i základů jsou za námi,“ je spokojený vedoucí odboru rozvoje terezínského městského úřadu Róbert Czetmayer. Rekonstruovaný objekt po kolaudaci vybaví mobiliářem a ve druhé polovině příštího roku předají partnerům.

Wieserův dům byl dokončen před 231 lety a sloužil jako rezidence Kašpara Wiesera, hlavního dodavatele stavebního materiálu pro terezínskou pevnost. Později sloužil jako ubytovna, důstojnické kasino a naposledy v něm sídlil posádkový dům armády. Od zrušení vojenské posádky v roce 1996 dům chátral.

Vinobraní v Roudnici nad Labem.
FOTO: Roudnické vinobraní lákalo na zábavu i otevřené památky