Komponovaný program probíhal v prostoru Tržnice Felixe Holzmanna. Jeho součástí bylo vystoupení Sváťova dividla nebo koncert vokálního kvartetu 4TETy.

Starosta města Ladislav Chlupáč v úvodním projevu uvedl, že historii, významné události a osobnosti, ale i principy svobody a demokracie je nutné neustále připomínat.

„Naše republika zažila úspěšná období plná rozvoje a úspěchu, ale také takzvané zlé časy. Lidé je překonali díky tomu, že byli soudržní a pomáhali si. I my se nyní nacházíme ve složitém období, ale pokud si budeme pomáhat a podporovat se, tak toto období také dokážeme překonat,“ vzkázal starosta.

Souvislosti, které ke vzniku republiky v roce 1918 vedly, připomínal vstupy v programu historik Filip Hrbek. Zmínil také události, ke kterým před 102 lety došlo přímo v Litoměřicích.

Na závěr zaznělo i slovo prezidenta Masaryka a státní hymna v podání litoměřické sopranistky Jany Červinkové.

Tržnice nebyla po dobu konání programu otevřena veřejnosti. Vystupující se zde vystřídají v časech jim určených. Lidé ho mohli shlédnout například prostřednictvím facebookové stránky Turistického informačního centra.

Dušičky se blíží a na hřbitovech začíná být rušno.
OBRAZEM: Hřbitovy na Litoměřicku se před Dušičkami už pomalu plní

Vzpomínali také v Roudnici a ve Štětí

V komorní atmosféře proběhlo připomenutí výročí vzniku samostatného státu ve Štětí. Pietního aktu se ve městě zúčastnili jen starosta Tomáš Ryšánek a místostarostové Miroslav Andrt a Vladimír Frey.

Už v úterý si na hřbitově v Roudnici nad Labem připomněli výročí místostarostové města Jiří Řezníček a Vlastimil Čtverák, kteří položením věnců uctili památku padlých v obou světových válkách.