Dvě sobotní ukázky, jedna odpolední, druhá večerní, se odehrají v prostoru se zákopy, s dělostřeleckými postaveními, zátarasy i s odpálením podzemních min, s kterými se počítalo právě při obraně Terezína.

Do děje se zapojí přes 520 vojáků, z toho 50 markytánek, a na 20 jezdců na koních z historických klubů v ČR, na Slovensku, v Polsku a Německu. Střílet se bude z 20 děl.
Pořadatelé využili k přípravě bojiště právě probíhající rekonstrukční práce na povodní poškozených objektech v prostoru bývalého škvárového hřiště.

„V Česku se odehrává řada bitevních ukázek, ale na polích, naše pevnostní město je spolu s Josefovem u Jaroměře jedinými místy, kde se bitvy představují v jejich exteriérech. Ale to, co uvidí diváci tentokrát, je česká premiéra. Podobné akce jsme se zúčastnili před lety v Holandsku, kde se vojska při dobývání pevnosti ocitla na počátku 17. století," uvedl Jiří Hofman, hlavní organizátor Josefínských slavností.

Protože půjde o skutečné dobývání pevnosti, bude akce podpořena velkým počtem pyrotechnických efektů, dvakrát větším než loni. Při šarvátkách se spotřebuje přes sto kilogramů střelného prachu. „Útočit se bude na pevnost z dělostřeleckých postavení, pěchota se k ní přiblíží okopy, kterých bylo vybudováno zhruba půl kilometru. Posádka pevnosti se nebude jen bránit, ale také zaútočí za podpory kavalérie, která útočníky smete do zákopů," dodal Jiří Hofman.

Slavnosti začínají v Terezíně už dnes v 19 hodin průvodem vojáků městem a nástupem jezdectva. Sobotní program startuje ve 12 hodin v prostoru Retranchementu 5 a pokračuje až do 18.30 hodin. Představí se v něm kat, skupiny historického šermu, flašinetář, železný muž Jafar, diváci zhlédnou umění lovu a seznámí se s vývojem palných a vrhacích zbraní. Odpolední bitva proběhne od 15 do 16 hodin, večerní od 19.30 hodin. Slavnosti zakončí ve 20 hodin ohňostroj. Vstupné činí 100 a 50 korun.

V neděli se vojska přesunou do Lovosic, ve 12.30 hodin projdou městem na místo pod Lovošem, kde se ve 13.30 hodin zúčastní rekonstrukce bitvy z roku 1756 mezi rakouskými a pruskými jednotkami. Program pokračuje od 15 hodin na Václavském náměstí a končí v 21.30 ohňostrojem. Zde je připomínka 260. výročí bitvy bez vstupného.