Strom totiž napadla dřevokazná houba a podle znaleckého posudku byl už nebezpečný lidem. Jasan zimnář ale z litoměřických ulic nezmizí, předloni vysadili jeho kultivar v ulici 5. května.

V minulosti se kácení stromů ve městě setkalo s kritickým ohlasem lidí milujících přírodu. Negativní reakce na úřadu čekají i v tomto případě. „Vždycky to čekáme,“ potvrdila Lenka Brožová z odboru životního prostředí litoměřického městského úřadu.

Redaktorovi Deníku ukázala místo, kde se už v květnu vylomila větev jasanu s tím, že zhnědlé dřevo poukazuje na hnilobu, která snižuje pevnost stromu. „Hniloba jde od kmene do kosterních větví. Pevné a těžké vršky a konce ještě nezasáhla, což podle posudku může vést ke statickému selhání. Tak jako se vylomila tato větev, mohla se vylomit kdykoli kterákoli jiná,“ upozornila Lenka Brožová.

Kateřina Jelínková.
FOTO: Kateřina z Litoměřic okouzlila porotu. Soutěže krásy ji lákaly odmala

Podle posudku je strom nestabilizovatelný jakýmkoli odborným řezem. V koruně není možné provést zásah, který by teoreticky vedl ke zlepšení provozní bezpečnosti dřeviny a prodloužení její perspektivy růstu a vývoje na stanovišti. „Lidé, kteří chodili okolo, trhlinu viděli. Doufám, že chápou, že dřevo není zdravé, že je napadené houbou,“ uvedla Brožová.

Posudek doporučující pokácení podle ní zohlednil i exponované místo, kde jasan zimnář rostl. Kdyby stál uprostřed travnaté plochy, kudy lidé běžně nechodí, podobně jako další jasan u kulturního domu, mohli na úřadu uvažovat o tom, že strom na místě ještě nějaký čas nechají i s rizikem, že nějaké větev spadne. „Ale tady jsou v dopadové vzdálenosti lidé i auta,“ připomněla Brožová.

Dříví padlého jasanu ve čtvrtek zaměstnanci technických služeb odvezli na kompost jako veškerý jiný biodpad.

Padnou i další dřeviny. Kvůli suchu

Kácení stromů ve městě však nemá konce, na vině je především sucho. „Ke kácení brzy dojde v Jiráskových sadech, kde uschly břízy, i v Alšově ulici, kde jsou povoleny rovněž dvě suché břízy,“ vypočítala Brožová a doplnila, že ve Vrchlického ulici zase uschly dvě sakury.

Ilustrační foto.
Vítězem soutěže na Zahradě Čech je Bystročické kysané zelí