Ovšem místní zajímaly i další věci. Ptali se na výši mezd a platů. Do ministra Richarda Brabce (ANO) se obořil jeden ze starších účastníků debaty.

Zdroj: Deník/Vladimír Mayer

„Ze začátku jsem vám fandil. Vás si vážím, pane ministře. Proč ale utrácíte jako ježíšci? Každému se zvyšuje plat,“ ptal se muž.

BRABEC OBVINIL ODBORY

Brabec v odpovědi našel nečekaného viníka: „Velkou roli v tom hrají odbory, které jdou ruku v ruce s ČSSD,“ reagoval ministr.

Kromě lídra ANO jel Deník-busem také hlavní představitel ČSSD Jaroslav Foldyna, Hana Jírovcová Aulická (KSČM), Tereza Hyťhová (SPD), Karel Krejza (ODS), Jiří Hynek (Realisté), Michal Kučera (TOP 09) a Michal Pehr (KDU-ČSL).

Volební lídři se na Lužickém náměstí v Rumburku ocitli v palbě otázek.
ON-LINE: Vyhlásili jste válku mezi mnou a mými zaměstnanci, říká podnikatel

V autobuse na trase Ústí-Rumburk šéfredaktor Deníku pro severní Čechy Vladimír Mayer politiky nejen procvičil ze znalostí místních reálií, ale také vyzpovídal na závažnější témata.

Na anketní otázky odpovídali lídři pomocí zelených a červených karet, které znamenaly souhlas a nesouhlas. Témata byla různorodá, od souhlasu se zákazem kouření v hospodách či restauracích, až přes snížení počtu poslanců a senátorů.

Zdroj: Deník/Vladimír Mayer

„Jednoznačně jsme pro snížení počtu zákonodárců. Jsme pro zrušení Senátu,“ řekla rázně Hyťhová. „To se nedivím, když nemáte ani jednoho senátora,“ rýpl si Jiří Hynek.

NEMOCNICE V OHROŽENÍ

Posádku autobusu vedle lídrů, panelistů a novinářů tvořil například také karikaturista Radek Fetters, který všechny politiky umělecky zvěčnil.

Zdroj: Deník/Vladimír Mayer

Na Lužickém náměstí v Rumburku pokračovala debata přímo s občany. Odstartoval ji starosta Jaroslav Sykáček s nejpalčivějším problémem, který jeho město trápí. Rumburská nemocnice je totiž v ohrožení.

Následně ve skupinkách mluvili politici přímo s občany. „Kvalitního řemeslníka dneska neseženete,“ obrátil se jeden z Rumburských směrem na Jaroslava Foldynu. Ten kontroval slovy: „Kraj a stát musí vytvořit podmínky, aby tady lidé zůstali a neodcházeli do zahraničí.“

Zdroj: Deník/Vladimír Mayer

Politická špička Ústeckého kraje se poté přesunula do kongresového salonku hotelu Lužan. Moderování se ujal krajský šéfredaktor Deníku Vladimír Mayer a hned pálil ostrými: „Víte, kolik stojí máslo?“ ptal se. Přehled má Tereza Hyťhová: „59 korun, včera jsem ho kupovala,“ odpověděla, jako když bičem mrská.

MÁSLO KONTRA VODA

Vysoká cena másla ale nebyla hlavním tématem diskuze. Těmi byly tři problémy, které podle průzkumu agentury Sanep pro Deník nejvíce tíží obyvatele kraje nedostatek lékařů v menších městech, cena vody a výše mezd a platů.

Při probírání ceny vody, která je na severu Čech jedna z nejvyšších, narazili politici také na nedávné vykoupení podílu 50,1 % Severočeské vodárenské společnosti od francouzské Veolie. Voda se tak po letech vrátí do rukou měst a obcí.

Zdroj: Deník/Jitka Vepřovská

„27 let se neustále něco privatizuje. Navrhujeme deprivatizaci zpět do rukou měst a obcí,“ zazněl názor Terezy Hyťhové. Jaroslav Foldyna dokonce použil slovo znárodnění.

„Varuji před jakýmikoli pokusy cokoli znárodňovat. Xkrát je to možné obhájit bohulibými účely, ale opravdu před tím varuji,“ reagoval na něj lidovecký lídr Michal Pehr.

„Prosím vás, nepřijdou žádné lidové milice, znárodnění je to, že se voda vrátí do rukou měst a obcí,“ uklidňoval debatu Foldyna.

Ilustrační foto.
O hlasy voličů usiluje 24 stran a hnutí. Radostné Česko kraj odmítl