Zdálo by se, že zima byla pro zemědělce a další pěstitele příznivá, ale není to docela pravda. „Po této zimě má docela jinou strukturu i půda. Pouze její vrchní vrstva má vhodné uspořádání. Nezbývá nám, než se s tím vyrovnat. V těchto dnech máme zaseto zhruba 40 z 350 hektarů cukrovky a do konce týdne osejeme rozhodující část z 1 100 hektarů obilovin," zhodnotil polní práce Miroslav Novák, ředitel společnosti Astur ve Straškově Vodochodech.

Farmář Zdeněk Hrdlička patří mezi zelináře, kteří si připravují vlastní sadbu. „Na vlastní sadbu jsme zvyklí, připravujeme si ji od samého začátku, co hospodaříme. Loni byla úroda zeleniny v celém sortimentu dobrá, ale moc radosti jsme z ní neměli kvůli nízkým výkupním cenám," vysvětluje farmář. Ten na pěti hektarech už vysázel brambory, na další ploše kapustu a kedlubny. Ty by se mohly při příznivém počasí začít sklízet už za šest týdnů. V těchto dnech získají zelináři vodu ze zprovozněných závlah.

Největší pěstitel zeleniny na Litoměřicku Agrokomplex Bohušovice nad Ohří využívá rovněž každého příznivého dne, aby zasel nejranější plodiny. „Máme zaseto zhruba 20 hektarů špenátu a 70 hektarů s hráškem, což jsou plodiny na největších plochách 300, respektive 200 hektarů. Třetí nejvíce pěstovanou plodinou je tradičně zelí, které bývá na zhruba 160 hektarech. V nejbližších dnech budeme sít petržel na nať a kopr," uvedl ředitel bohušovické společnosti Ivo Kadeřábek.

Ve středu začal sít hrášek také farmář Otakar Trojáček z Oken. Jako jeden z největších pěstitelů v regionu ho bude sít až do května, aby mohl zásobovat trh s lusky co nejdéle. Následovat bude setí dýně a svazenky na zelené hnojení.