Mezi účastníky pietního shromáždění byli i sami Romové. Ke kříži uprostřed hřbitova nejprve položili růže, zapálili svíčky a poté se společně pomodlili.

Připomínka obětí

„Je třeba si neustále připomínat, co nacisté provedli nejen s Židy, ale i s Romy, Sinty a dalšími národy. Navíc v dnešní době, kdy rasová nesnášenlivost mezi lidmi stoupá," řekl jeden z účastníků setkání Jan Hauer z romského rodu Sinti (na snímku výše). Sám se narodil až po válce, Terezínem prošla jeho maminka i tři sourozenci. Někteří z jeho příbuzných zahynuli v táboře v Letech u Písku či v Osvětimi.

O táborech mlčeli

„Sestru Bertu, která zahynula v Letech, tu vzali bachaři za nohy a hodili ji do rybníka. U nás doma se ale o koncentrácích nikdy nemluvilo. Jen naše máma říkala, že byla v Letech a pak v Terezíně. Táta o tom nevyprávěl vůbec nikdy, byl to chlap ze žuly. O minulosti své rodiny jsem se začal víc dovídat až kolem padesátky. Účast na tomto setkání teď nepovažuji jen za slušnost, ale za povinnost," tvrdí Hauer.

Jan Hauer prý také spolupracuje s Čeňkem Růžičkou či Markusem Papem z Výboru pro odškodnění romského holocaustu, který zastupuje zájmy přeživších obětí nacismu i pozůstalých a současně také již roky usiluje o zbourání vepřína, jenž stojí na místě bývalého romského internačního tábora v Letech u Písku.

Jako místo svého setkání si organizátoři akce Terezín nevybrali náhodou. Odpoledne se ve městě konal také pietní akt v rámci dvoudenní mezinárodní akce Let My People Live!, kterou zorganizoval Evropský židovský kongres za podpory Evropského parlamentu a České republiky.

„Neprotestujeme proti pietní akci v Terezíně, ani tomu, jakým způsobem je organizovaná. V pokoře se skláníme před všemi oběťmi holocaustu," avizovali již před akcí členové sdružení Konexe, kteří shromáždění uspořádali.

Cílem bylo upozornit například na to, že zatímco Den památky obětí holocaustu se v Terezíně připomíná ve velkém, v Letech u pietního místa stále stojí výkrmna vepřů.

Účastníci setkání si připomněli i oběti současných konfliktů. „Mé děti mají modré oči, světlé vlasy. Jsem rád, že jsou bílý. Co se dnes děje, to je doslova o život," okomentoval rasové nepokoje Hauer.

Na akci dohlížel antikonfliktní tým, v dodávce na parkovišti památníku byli připravení i policisté z pořádkové jednotky.