Na slavnostním aktu se podílely městské úřady v Litoměřicích, Roudnici nad Labem a Lovosicích a některé zdravotní pojišťovny. O poděkování se rozdělili starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč, primář Transfuzní stanice při Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem Jiří Masopust a předseda oblastního spolku ČČK Vladimír Valta.

Zlatý kříž III. stupně za 80 odběrů obdrželi Václav Beneš z Roudnice nad Labem, Pavel Brož, Marian Dvořák a Tomáš Omasta z Litoměřic, Pavel Krejčiřík z Úštěku, Eva Macková z Bechlína, Antonín Plicka z Terezína a Marcel Šustr ze Srdova. Zlatou medaili doktora Janského za 40 odběrů převzalo 50 dárců z celého okresu.

„Jste zlatá mládež, ne podle věku, ale podle aktivity, kterou v sobě ještě máte. Někteří z vás darují krev i přes hranici, kterou je věk 65 let. Je to úžasné zachraňovat životy druhých bez nároku na odměnu. Dostává se vám dnes zlatého ocenění, na medailích ani na křížích však nenajdete punc, hodnota medailí je ve váze vašeho daru," uvedl v projevu Vladimír Valta.

Primář Masopust poděkoval dárcům i za to, že nezanevřeli na dárcovství při změnách v organizaci odběrů a váží cestu do krajského města. „Naše pracoviště se zatím nepotýká s nedostatkem dárců, ale spotřeba krve kvůli velkému počtu operativ na traumatologii byla letos vysoká a zásoby se nám ztenčily," sdělil primář Masopust.

Mezi oceněnými zlatým křížem byla tentokrát jediná žena. „První odběr jsem měla v roce 1978, tehdy jako reakci na výzvu v rozhlase. Od té doby jsem dárcovství nepřerušila a mám zaevidováno už 86 odběrů. K dárcovství se připojil syn Michal, který dovršil 40 odběrů, a dcera Eva, jež má plaketu stříbrnou," prozradila Eva Machová, bývalá pokladní ve stanici ČD v Hněvicích, dnes na zaslouženém odpočinku.

K pódiu s oceněnými několikrát přistoupil Marian Novák, ředitel ústecké pobočky Vojenské zdravotní pojišťovny, když dárcům a svým klientům přilepšil hodnotnými dárkovými poukazy.