Stavební počin odstartovali symbolickými údery palicí na obvodové zdivo štětští místostarostové Miroslav Andrt a Vladimír Frey. Přišli také zástupci městského úřadu v čele s tajemníkem Ladislavem Balatým, místních dobrovolných hasičů i jejich profesionálních kolegů a také zástupce firmy Dekonta, která bude demolici provádět.

Třípodlažní budova byla postavena v 50. letech 20. století jako první z celkem osmi dělnických ubytoven, které byly ve Štětí postupně vybudovány v souvislosti se založením a rozvojem místních papíren. Do 90. let sloužila svému původnímu účelu, později byla prodána a měla v ní sídlo a kancelářské prostory soukromá firma. Ta v roce 2000 zkrachovala a budova se tak stala předmětem exekučního řízení, které vyvrcholilo soudním řízením o určení vlastníka. Rozhodnutí přišlo až v roce 2016.

Ilustrační foto
Zchátralé domy půjdou k zemi. Ministerstvo rozdalo miliony

Opuštěný objekt mezitím chátral, jeho vybavení rozkradli zloději a stal se příbytkem bezdomovců a dalších problémových osob. Na konci roku 2016 ubytovnu i s přilehlým pozemkem koupilo město za 832 tisíc korun.

Zbourání této vyhospodařené budovy finančně podpořilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR z programu Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách. Ministerstvo na demolici, která by měla skončit letos v říjnu, poskytlo dotaci ve výši sedm milionů korun. Vzniklou plochu dělníci srovnají, oplotí a osejí trávou.

Protože příhodně přiléhá k areálu hasičské zbrojnice, bude sloužit jako cvičiště pro mladé hasiče.

Ilustrační foto.
Škola z mobilních buněk zatím nebude. Nouzový plán je připraven na příští rok