Žáčci druhých tříd museli před publikem nejprve přečíst jednoduchou hádanku, aby dokázali, že jim čtení nečiní potíže. Poté už mohli předstoupit před samotného pana krále.

Slavnostní chvíle

Ten nejprve třikrát střídavě poklepe mečem na dětská ramena. „Pasuji tě na rytíře Řádu čtenářů!" zaburácí najednou hluboký hlas mladého muže v plášti s hermelínem a královskou korunou.

Děti před ním přitom pokorně klečí na modrém polštářku. Hned poté od knihovnic přebírají pasovací listinu a k ní navíc roční registraci do knihovny. Někteří z druháčků se přitom nezapomenou pochlubit, že knihovnu se svými rodiči už pravidelně navštěvují.

Pasování školáků v Litoměřicích každoročně doprovází Týden knihoven.

Týden knihoven uzavřou soutěže a workshop

Již osmnáctý ročník celostátní akce Týden knihoven uzavřou v Litoměřicích na konci týdne hned dvě události pro veřejnost. Na pátek 10. října chystají pracovníci knihovny zábavné odpoledne pro nejmenší děti nazvané Do knihovny za pohádkou. Od 17 hodin budou v budově Knihovny K. H. Máchy na Mírovém náměstí v Litoměřicích připravena stanoviště se soutěžemi a úkoly i tvořivé dílny. Na děti bude čekat také malé překvapení. Následující den, tedy v sobotu 11. října, se v galerii knihovny bude od 9 do 12 hodin konat oblíbený workshop Gabriely Albrechtové a Lenky Pařízkové s názvem Staň se rozhlasovým reportérem.