Co dělat při takovém útoku, jak nejlépe zvládnout situaci a postarat se o obyvatele města nacvičovali v pátek v sídle litoměřických hasičů krizové štáby Ústeckého kraje, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost i krajského ředitelství policie a hasičů.

„Všechny lidi z místa výbuchu musíme co nejrychleji a nejbezpečněji dostat pryč. Poté je třeba vymezit bezpečnou zónu, postarat se o zraněné, zjistit rozsah kontaminace a provést dekontaminaci prostor, povrchu budov i lidí," popisuje postup Karla Petrová, náměstkyně pro radiační ochranu ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Vyčištění všech objektů a věcí zasažených radioaktivním zářením může trvat i několik dní. „Provádí se oplachem prudkým proudem vody. Pak se ale musí sledovat, kam voda odtéká, protože obsahuje zbytky radionuklidů," upozorňuje Petrová.

Nebezpečí nehrozí

Špinavá bomba, která podle fiktivního scénáře zasáhla Litoměřice, v sobě kombinuje klasickou výbušinu a radioaktivní látku. Ta se při výbuchu rozptýlí do prostředí a zamoří ho. „Jejím cílem není zabít, ale vyvolat paniku, kontaminovat území a paralyzovat život ve městě," vysvětluje Jan Matzner ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Špinavou bombu ještě nikdo ve světě nepoužil. Na konci 90. let ale zpravodajské služby odhalily plány na její odpálení v Rusku, v roce 2001 i v Americe. Ústeckému kraji ani České republice podle Karly Petrové nebezpečí podobného útoku v současnosti nehrozí.

Jsou připraveni

Cvičení krizových štábů mělo prověřit připravenost jednotlivých složek, schopnost jejich vzájemné komunikace a spolupráce při teroristickém útoku. Zúčastnilo se ho asi 80 lidí.

„Doufám, že taková cvičení budou vždy jen v teoretické rovině. Složky integrovaného záchranného systému jsou ale velice dobře připraveny, což dokazují i při povodních, které kraj v posledních letech často zasahovaly," řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Debaty nad mapami se zúčastnil i krizový štáb Litoměřic. „Máme už velké zkušenosti s řešením povodní. Krizové štáby přesně vědí, co mají dělat, dovedou rychle rozhodnout. Základem je samozřejmě záchrana lidských životů, rychlá evakuace, poté předcházení škodám," vyjmenoval starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

Cvičení INEX 4 iniciovala Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Předchozí tři cvičení, které v Česku proběhly, se zaměřovaly na havárii jaderné elektrárny.