V rukou nového majitele areál ovšem znovu přichází k životu. Obnovený se má otevřít už letos na jaře.

„Noví majitelé ze Žitenic střelnici koupili v květnu roku 2012. Od té doby tu postupně dochází k úpravám, především terénním. Předtím tu byla jen pláň zarostlá nálety a ohromný nepořádek. Munici jsme odtud už nechali odvézt, na kusy betonu a nejrůznější kabely narážíme při bagrování stále," řekl ke stavu střelnice její provozovatel Martin Hartl. Ten se mimo jiné stará také o střelnici ve Vražkově na Podřipsku. V Roudnici nad Labem vlastní obchod s loveckými potřebami.

„Loni jsme obdrželi balistický posudek a od té doby střelnici u Skalice zabezpečujeme i nad to, co nám v něm soudní znalec uložil. Chceme, aby sloužila těm, kteří zbrojní průkaz i zbraň mají a chtějí se ve střelbě zdokonalit, ale i těm, kteří si to chtějí vyzkoušet nebo se ke zkouškám teprve připravit," sdělil Hartl s tím, že k dispozici budou lidem nejen instruktoři, ale i různé zbraně k zapůjčení.

Z budovy, která v areálu armádě kdysi sloužila jako sklad, zbylo do dnešních dnů jen torzo. Nově v ní má vzniknout zázemí pro návštěvníky. Obnovou projde také řídicí věž a především pak dráha s dostřelištěm. Otevřít chtějí noví majitelé nejspíš v dubnu.

„Dráha má nyní 250 metrů, možná bude mít až 300. Bude tedy vhodná i na dlouhé zbraně. Posudek se nám podařilo získat na zbraně až do ráže 12,7 milimetrů, včetně automatických," doplnil Hartl.

Kolem areálu střelnice do budoucna vyroste oplocení, možná dokonce dvojí. Provozovatel ji také bude muset znovu označit výstražnými cedulemi a střelbu předem ohlašovat sirénou.

„Chceme navázat na tradici, kterou místní střelnice měla. Rozhodně nechceme, aby tu kdokoli přišel k úrazu," ujistil na závěr Martin Hartl.

Starostka přilehlých Žitenic Hana Pawlíková podle svých slov o znovuuvedení střelnice do provozu zatím nemá žádné oficiální informace.

„Samozřejmě jsem se o záměru doslechla, majitelé žijí v Žitenicích. Oficiálně informovat mě však nebyli. U té střelnice byl problém, že tam lidé chodili střílet na černo, občas se z ní ozývaly rány. Jak se teď na její zprovoznění budou místní dívat, zatím nedokážu říct," řekla Deníku starostka Pawlíková.