Ryby jsou proto apatické a na potravu příliš nereagují. Přesto rybářská stráž mohla ve středu večer zkontrolovat hned několik vášnivých rybářů, kteří, ať už na Labi nebo na Ohárce, pokoušeli své štěstí.

Na Panně teprve rozbalovali stany
Tři členové litoměřické rybářské stráže vyrazili na obhlídku revírů krátce po osmé hodině večer. Nejprve zamířili do lokality zvané Na Panně v Terezíně. Parta rybářů z Nejdku u Karlových Varů na místě teprve rozbalovala stany a „nářadí". Nahozený zatím neměli jediný prut, vcelku tak nebylo co kontrolovat.

„Je třeba říct, že nejsme žádná represivní složka. Naším úkolem je rybáře hlavně vychovávat, působit preventivně," podotkl jeden z členů stráže Ladislav Kovář. Ještě před odchodem stihl muže poučit o možnostech kempování a požádat je o úklid, až budou místo opouštět.

Nechtějí trestat, častěji vychovávají
„A chlapi, jenom do půlnoci, jasný?" přidal ještě varování. „Od půlnoci do čtyř má mít ryba klid," dodal jeho kolega Čestmír Novák.

Společně zkontrolovali ještě jednoho z místních rybářů, i u něj ale bylo vše v pořádku.

Několik nadšenců večer posedávalo také u Labe v Českých Kopistech. „Od neděle jsem chytl jen jednoho cejna," postěžoval si jeden z nich, který se na člunu vracel ke břehu.

Strážci úlovek zkontrolovali, udělali zápis o provedené kontrole a už zamířili ke dvěma mladíkům, kteří si nedaleko před stany právě kuchtili večeři. Poté, co se strážci prokázali odznaky, udělili jednomu z nich napomenutí za chybějící míru kapra v lístku.

„A nezapomeňte. Od dvanácti do čtyř žádné chytání. Abychom v noci nemuseli řešit větší prohřešek," dodali strážci tradičně na odchod. Čas od času druhé kolo kontroly skutečně udělají, ve středu to v plánu ovšem neměli.

O kousek dál museli dalšího mladého rybáře napomínat za to, že se vzdálil od nahozených prutů. Na protějším břehu pak udělili napomenutí za chybějící fotku v rybářském lístku. Jiné vážnější prohřešky řešit nemuseli.

„Ne vždy je to ale snadné. Někdy narazíme na agresivní či opilé rybáře, nebezpečné psy. Pak je potíž," řekl Kovář.

Ve středu na žádného pytláka nebo masaře, jak sami říkají, nenarazili. Do terénu přesto budou vyrážet dál, a to minimálně jednou za 14 dní.