Rameno řeky Labe, které odděluje Střelecký ostrov od Litoměřic se stává smrdutou stokou. Deník na to upozornila Jana Musilová, která místo s odpočinkovou i sportovní zónou často navštěvuje.

„Nyní v horku je ta situace ještě horší, vody v rameni je málo a dost nepříjemně zapáchá, navíc je plná odpadků,“ zlobila se.
Kromě PET lahví a dalšího nepořádku, je na jednom místě vysypaná také hromada dřevěných špulek.

Mluvčí Povodí Labe Jana Burianová uvedla, že v rámci úklidu břehů provedli zaměstnanci povodí ve spolupráci s místními rybáři naposledy letos v dubnu.

„Na základě vašeho upozornění provedeme kontrolu a případně i další úklid pozemků ve správě Povodí Labe,“ slíbila Burianová a poznamenala, že je smutné a zarážející, že po tak krátké době od úklidu jsou na místě opět odpadky.

Na porodním sále litoměřické nemocnice byla nainstalována nová LED operační světla.
Porodní sály litoměřické nemocnice mají nová světla

Vyčištění labského ramene by mohlo pomoci také odtěžení nánosů u dna. Naposledy ho Povodí Labe v této lokalitě provedlo v roce 2004, kdy byly odstraňovány povodňové škody po povodni v roce 2002.

„Další odtěžení nánosů je zahrnuté v programu opatření Plánu oblasti povodí Ohře a Dolního Labe, kde se uvažuje o odstranění sedimentů v říčních ramenech kolem ostrovů v Litoměřicích, ale také například v Žalhosticích,“ prozradila mluvčí Povodí Labe s tím, že na projekt je už hotová studie a čeká se jen na vhodný dotační titul.

Zápach, který se z vody line, způsobují podle Jany Burianové nízké průtoky a zvyšující se teplota spojená s úbytkem kyslíku ve vodě.
Nízká hladina v rameni, které obtéká Střelecký ostrov je podle vodohospodářů ovlivněná především průtokem v řece Labi.

„V současné době se průtok pohybuje kolem 90 metrů krychlových za sekundu, což je zhruba 200 metrů krychlových za sekundu pod dlouhodobým průměrným průtokem, pro letní měsíce ovšem nic neobvyklého,“ vysvětlila Burianová.

Říční ramena kolem litoměřických ostrovů se nacházejí v jezové zdrži vodního díla v Lovosicích, které nadržuje vodní hladinu v rozmezí od plus deseti do minus deseti centimetrů.

Václav Pokorný se narodil 	Kláře a Jiřímu Pokorným z Liběšic  19.7. v 11.20 hodin v Litoměřicích (3,27 kg a 50 cm).
ANKETA, FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili