Oddychnout si mohou obyvatelé roudnických Hracholusk. Smečka více než dvou desítek zdivočelých a volně se pohybujících kokršpanělů skončila v řepnickém útulku. Čtyřnožci napadali okolí a žili v hrůzných podmínkách v rozbořeném domě společně se svým majitelem. Mezi hromadami výkalů nalezli pracovníci útulku i mrtvou kočku a ostatky uhynulých psů.

„Nebylo to pro nás nic neznámého. V tomto objektu jsme byli za deset let už potřetí. Před pěti roky jsme zde odchytli 31 divokých, kousavých a naprosto nesocializovaných zvířat,“ řekla Jana Kymrová z útulku Psí domov v Řepnici u Litoměřic.

Dům, ve kterém starší muž a smečka psů žili, vypadá jak z hororu. Bez oken, propadlé zdi i střecha a obrovský nepořádek. Na zemi se povalovaly láhve od alkoholu.

Tak Chuck vypadal 21. listopadu.
FOTO: Týraný Chuck hledá nového pána

„Podlahy byly pokryté výkaly psů, kostmi a bahnem. V domě byl neuvěřitelný zápach, nalezli jsme i mrtvou kočku a ostatky několika dalších psů. Jak uhynuli, lze těžko dokázat,“ popsala spolumajitelka útulku.

Dodala, že odchyt zvířat byl náročný jak kvůli podmínkám, ve kterých probíhal, tak kvůli samotným psům, kteří kousali, kam šlo.

Případem se zabývá policie. Tu upozorňovali občané už delší dobu, zdivočelí psi totiž místní napadali a útočili na jejich domácí zvířata, která v několika případech uhynula. Předchozí výzvy úřadů majitel ignoroval.

„Případ jsme řešili už od léta minulého roku, kdy došlo ke spáchání prvních přestupků,“ řekla za roudnický odbor životního prostředí Věra Kautská Hofmanová.

Marihuana - Ilustrační fotografie.
Nejvíc narkomanů z okresu je v Roudnici nad Labem

„Chovatele jsme pokutovali za neočkování, byla mu doporučena kastrace psů a vzhledem k nezvládání péče o zvířata i celková redukce jejich počtu,“ dodala Věra Kautská Hofmanová.

Podle útulku nemuselo jít o úmyslné týrání, ale o nezvládnutí péče kvůli vyššímu věku majitele. Stav převezených psů je různý, stejně jako jejich stáří.

„Odchytli jsme štěňata, starší psy i březí feny. Někteří byli podvyživení nebo zranění, šlo o smečku, která byla napospas sama sobě a okolí a množila se mezi sebou,“ dodala Jana Kymrová z útulku. Jeho pracovníci se teď budou snažit vrátit zvířata do normálního života. Teprve pak je nabídnou novým majitelům.

„Jsou naočkovaní, odblešení a odčervení. Nyní nás čeká největší práce, jejich socializace. Bude to ale na delší dobu, nemají ani jméno a neznají pohlazení či vodítko,“ doplnila Kymrová.

Oddychnout si mohou i na roudnické radnici. „Jestli smrt domácích zvířat v okolí problémového domu měla na svědomí právě tato smečka, je obtížné dokázat. Pro nás je důležité, že odchytem se problém vyřešil a situace se uklidnila,“ řekl mluvčí radnice Jan Vancl. Muž, nyní už bez psů, žije v uvedeném domě dál.

Hrůzný nález za litoměřickým Penny marketem
Hrůzný nález: Týraní psi za Penny marketem v Litoměřicích