V litoměřické katedrále byl Balvo vůbec poprvé, přišla mu nádherná. „Přijel oslavit její patrocinium, je zasvěcena svatému Štěpánovi,“ vysvětlil biskup Jan Baxant, který nuncia přivítal nejen jako reprezentanta svatého otce, ale i jako poutníka. Balvo lidem připomněl příklad prvomučedníka, ukamenovaného sv. Štěpána, a poprosil je, ať milují i své nepřátele jako on. Připomněl také oběti násilí a uprchlíky jako ty v jižním Súdánu. Právě z tohoto působiště sem nuncius přijel.

Půlnoční mše v Třebenickém kostele na Lovosicku.
OBRAZEM: Půlnoční mši v Třebenickém kostele si užily desítky lidí

Mši sloužil česky. „Byl tu rok za Giovanniho Coppy, pozdějšího kardinála, jako jeho rada, a trochu se jazyk naučil,“ vysvětlil probošt litoměřické kapituly Jiří Hladík. Nuncius zmínil, že v ČR je zatím přes měsíc a už od svého příjezdu posílá zprávy a fotky své rodině.

„Jsem velmi rád, že jsem se sem vrátil. Například procházení ve sněhu jsem už dlouho nezažil,“ řekl. „Celebrování mše nunciem je pro Litoměřice velká pocta. Je to skoro, jako by přijel papež,“ upozornil probošt.

Koncert ženského komorního sboru Cantica Bohemica v Litoměřicích.
FOTO: Koncert ženského sboru Cantica Bohemica potěšil přes stovku lidí

Apoštolským nunciem v ČR jmenoval papež František 67letého Američana z Brooklynu v září. Přicestoval na konci listopadu. 6. prosince předal své pověřovací listiny prezidentu republiky, čímž se oficiálně stal reprezentantem Vatikánu v naší zemi. Českým věřícím se poprvé představil na 3. neděli adventní na mši v katedrále sv. Víta, Vojtěcha a Václava. Jako děkan diplomatického sboru také v minulých dnech navštívil parlament.

Nuncius je církevní pojem pro velvyslance Vatikánu.

Nový nuncius považuje podle serveru Církev.cz za jeden ze svých dlouhodobých úkolů jednání o smlouvě mezi ČR a Vatikánem. Pracovat na ní chce společně s českou katolickou církví. Do diplomatických služeb Svatého stolce vstoupil absolvent kanovnického práva už víc než před třiceti lety a od té doby působil na mnoha místech po celém světě.