V asi čtvrthodinovém audiovizuálním programu zobrazili životní příběh a objevy biologa, lékaře, pedagoga i vlastence, jehož jméno nese univerzita v Ústí nad Labem.

Videomapping využívá projekci ve volném prostoru na libovolné objekty, kromě fasády domů i v interiérech. „Bylo až symbolické, že jsme si osobu J. E. Purkyně připomněli videomappingem,“ upozornili Libochovičtí. Vědec se totiž celý život věnoval studiu lidských vjemů a smyslů. „Videomapping v sobě ukrývá ty dva nejdůležitější. Zrak a sluch,“ dodali lidé z města.

Tradiční makové slavnosti proběhly v sobotu v areálu ploskovického zámku. Dorazily stovky návštěvníku nejenom za makovými pochoutkami, ale i za relaxací v zámeckém parku.
FOTO: Zámecké slavnosti máku táhly. Třetí ročník má návštěvnický rekord

Vědec se narodil 18. prosince 1787 právě na libochovickém zámku a 28. července uplynulo 150 let od jeho úmrtí v Praze. Na unikátní akci se kromě státního zámku a jeho zřizovatele Národního památkového ústavu podílelo i město, které už k předloňskému jubileu Purkyňova narození nechalo zrekonstruovat pomník u vstupu do zámku.

V jeho prostorách také tradičně udílejí nejvyšší ocenění České lékařské společnosti s Purkyňovým jménem. Oceňováni jsou jím nejvýznamnější představitelé české medicíny. Naposledy ocenění předali letos 19. června.

Tradiční výstava drobného zvířectva v Žitenicích, kterou pořádá Český svaz chovatelů.
FOTO: Chovatelům začaly podzimní žně, v Žitenicích byla tisícovka zvířat