Staronová koalice je na světě. Vítěz voleb ODS bude spolupracovat se stávajícími partnery, tedy Severočechy a Sportem a zdraví. Ve vedení města chybějí jen TOP 09 a ČSSD, které ve volbách neobhájily žádný mandát. Koalice má křehkou většinu jednoho hlasu.

Ustavující zasedání zastupitelstva proběhne 1. listopadu. „Navážeme na minulé období, dokončíme rozdělané projekty,“ shrnul hlavní plány nové koalice lídr ODS Ladislav Chlupáč, který bude nadále starostou. ODS posílí v radě o dva posty. Starostu, prvního místostarostu Karla Krejzu a ředitele nemocnice Radka Lončáka doplní z ODS lékaři Leoš Vysoudil a Petr Kubec a historik Filip Hrbek.

Ladislav Chlupáč, senátor za Litoměřicko a Slánsko
Lidé zvolili senátorem starostu Ladislava Chlupáče, účast byla nízká

Václav Červín ze Sportu a zdraví zůstane místostarostou. „Chtěli bychom vybudovat kvalitní sportoviště pro fotbalisty i atlety a víceúčelovou sportovní halu a také revitalizovat hřiště u základních a mateřských škol,“ uvedl Červín za své sdružení.

Největší změnou je povýšení lídra Severočechů Lukase Wünsche z radního na místostarostu za vypadlého Pavla Grunda (ČSSD). „Chceme nadále pomáhat s drobnými problémy lidem,“ shrnul priority sdružení Wünsch.

V opozici zůstane ANO, Zelení s Piráty a KSČM. Členové koalice chtějí klidnější volební období než to předchozí. „Začala se sem promítat velká politika, jednotlivé strany šly proti sobě,“ připomněl Červín. I proto nebyla ve hře varianta velké koalice ODS s ANO, od kterého měly v minulosti padnout tři podněty k soudu a trestní oznámení. „Se současným vedením hnutí v Litoměřicích jsme se dohodli, že nic takového už nebude,“ poznamenal starosta Ladislav Chlupáč.

Horní nádraží v Litoměřicích prošlo velkou opravou
Litoměřice bodují v soutěži o nejkrásnější nádraží

ODS mohla křehkou většinu jednoho hlasu posílit spojenectvím se Zelenými a Piráty. „Kdyby šli Piráti do voleb samostatně, o spolupráci bychom vážně uvažovali,“ komentoval starosta. Vzpomínky na jednání se Zelenými tak rozhodly o tom se spojenou platformou nespolupracovat. Z dosavadní komunikace s opozicí podle ODS vyplynulo, že bude „klid na práci“. ODS jejím zástupcům už nabídla místa v kontrolním i finančním výboru a vedení některých komisí.

Post předsedy kontrolního výboru nabídne nejprve hnutí ANO, pak Zeleným s Piráty. Funkci dosud zastával člen KSČM jako uvolněný zastupitel, což zbytku opozice vadilo. Koalice si tím měla od komunistů zajistit podporu. „Ať by to byl kdokoli, další opoziční strana to může napadat. Je to argument, který nemá opodstatnění,“ reagoval Chlupáč. Zrušení platu za tuto funkci ODS zatím neřešila. „Záleží na stanovisku strany, která bude předsedu mít.“

Volební štáb ODS v Litoměřicích při sčítání výsledků druhého kola senátních voleb a vítěz Ladislav Chlupáč
Vítězství je pro mě satisfakcí za náročnou práci starosty, říká senátor Chlupáč

Chlupáč bude starostou i senátorem, poslancem je už rok místostarosta Krejza. Druhého platu se nevzdává ani jeden. „Jsem schopen vykonávat obě funkce stoprocentně,“ ujistil Chlupáč.

Z finančního ohodnocení chce podporovat nadační fond Kalich. Podobně to má Krejza. „Podporuji neziskové organizace, spolky i Kalich.“ Podle Chlupáče se v novodobé historii snad nestalo, že by město velikosti Litoměřic mělo zastoupení v obou komorách parlamentu.