Mezi nimi byl biskup Jan Baxant, který vínům, jejich pěstitelům, vinařům a všem přítomným požehnal. Práci vinařů ocenil i starosta města Ladislav Chlupáč, který účastníky pozval na jarní Vinařské Litoměřice v příštím roce.

Slavnostní vyhodnocení prvních vín bylo i příjemným setkání odborníků a milovníků lahodného moku. Jako první bylo degustováno svatomartinské Müller Thurgau z Litoměřických klášterních sklepů. „Víno, které degustujete, získalo při zařazovacím hodnocení 84 bodů, přičemž minimum je 78 bodů. To je určitou zárukou, že se jedná o víno pěkné. Letos se v něm projevují velmi silně citrónová nebo grepová tonika," uvedl při představování Vladimír Šuhájek, který se na přípravě vína podílel.

Ani letos mezi vzorky nechybělo mladé víno z podřipské metropole. „Náš Müller Thurgau vznikl z hroznů od vinařů Matouška a Vondráka, má 12,5 procenta alkoholu, 6,7 procenta kyselinek a 9,5 gramu zbytkového cukru, je to tedy víno polosuché," představil svůj produkt Jan Podrábský z Roudnice nad Labem.

„Letošní úrodu máme i přes deštivé a chladné počasí sklizenu. S množstvím jsem spokojený, na hodnocení kvality si samozřejmě musíte ještě počkat, ale mohla by být opravdu dobrá," uvedl František Kupsa, ředitel Žernoseckého vinařství.

Večer proběhla v prostorách gotického hradu ještě degustace dopoledne představených svatomartinských a mladých vín, tentokrát otevřená veřejnosti. Zájemci mohli ochutnat česká vína z Vinařství Sv. Tomáše, Litoměřických klášterních sklepů, České vinařství Chrámce, Vinařství David Chocholatý a Vinařství Kraus z Mělníka, Vinařství Kutná Hora a Lobkowiczkého zámeckého vinařství. Z Moravy dorazily vzorky ze Zámeckého vinařství Bzenec, Pavel Skrášek Perná, Vinařství Červinka a Vinařství Lahofer.