„Cukrařinu se studenti za tři dny nenaučí, ale projdou si základním průřezem. První den děláme klasické zákusky, pečeme korpusy tak, jak mají být podle minulých státních norem, připravujeme náplně. Vše ovšem děláme ve formě minidezertů, které si žáci zdobí podle své fantazie.

Druhý den se věnujeme konvenienci, bez které se v oboru také neobejdou. Používáme ochucené ztužovače do šlehačky, ze kterých studenti následně vyrábějí i dort jakožto svou závěrečnou práci. Naučí se také pracovat s ovocem tak, aby na zákusku vydrželo co nejdéle čerstvé.

Třetí, poslední den se věnujeme tomu dnes nejžádanějšímu, a to jsou odlehčené moučníky z tvarohu a ovoce. Více než řezy připravujeme dezerty do pohárků a skleniček, což je v současnosti moderní," popsala náplň kurzu Pavlína Berzsiová.

Stále větším trendem jsou podle ní nepečené sladkosti, a sice krémy, pěny, pohárky, zmrzliny, ale i koláče a dorty. Přes dvě stovky těchto receptů Berzsiová aktuálně vydala v knize Dnes nepeču!

Podle učitelky odborného výcviku na škole Anny Müllerové jsou kurzy organizované nad rámec běžné výuky pro žáky nespornou výhodou, především pak na přeplněném trhu práce.

„Obor kuchař číšník není snadný, studenti musejí získat spoustu dovedností, a to v kuchyni i v obsluze. Je ale jasné, že každému obojí nepůjde nebo ho nějaká práce bude bavit víc. Proto je dobré, když se žáci profilují už v průběhu studia, a kromě obecné průpravy získávají i tyto speciální znalosti," uvedla Anna Müllerová.

Vedle cukrářského kurzu škola žákům nabízí také kurz italských specialit, studené kuchyně, carvingu, baristický, sommeliérský nebo barmanský. Jejich absolventi vždy získají osvědčení, které jim může pomoct v budoucí kariéře.