VYBRAT REGION
Zavřít mapu

FOTO: Mladí kuchaři připravovali moučníky. Trendem jsou dnes nepečené a light

Litoměřice - Bohatým moučníkovým rautem a představením své práce rodičům, příbuzným a přátelům zakončili studenti Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích třídenní cukrářský kurz. Jako každý rok jím i letos provázela známá cukrářka a autorka kuchařek Pavlína Berzsiová.

6.11.2015
SDÍLEJ:

PŘÍPRAVA DORTŮ zakončila třídenní snažení účastníků cukrářského kurzu na Střední škole pedagogické, hotelnictví a služeb. Bohatě zdobené dezerty při následném rautu zhodnotili rodiče a přátelé mladých cukrářů. Foto: Deník/Karel Pech

„Cukrařinu se studenti za tři dny nenaučí, ale projdou si základním průřezem. První den děláme klasické zákusky, pečeme korpusy tak, jak mají být podle minulých státních norem, připravujeme náplně. Vše ovšem děláme ve formě minidezertů, které si žáci zdobí podle své fantazie.

Druhý den se věnujeme konvenienci, bez které se v oboru také neobejdou. Používáme ochucené ztužovače do šlehačky, ze kterých studenti následně vyrábějí i dort jakožto svou závěrečnou práci. Naučí se také pracovat s ovocem tak, aby na zákusku vydrželo co nejdéle čerstvé.

Třetí, poslední den se věnujeme tomu dnes nejžádanějšímu, a to jsou odlehčené moučníky z tvarohu a ovoce. Více než řezy připravujeme dezerty do pohárků a skleniček, což je v současnosti moderní," popsala náplň kurzu Pavlína Berzsiová.

Stále větším trendem jsou podle ní nepečené sladkosti, a sice krémy, pěny, pohárky, zmrzliny, ale i koláče a dorty. Přes dvě stovky těchto receptů Berzsiová aktuálně vydala v knize Dnes nepeču!

Podle učitelky odborného výcviku na škole Anny Müllerové jsou kurzy organizované nad rámec běžné výuky pro žáky nespornou výhodou, především pak na přeplněném trhu práce.

„Obor kuchař číšník není snadný, studenti musejí získat spoustu dovedností, a to v kuchyni i v obsluze. Je ale jasné, že každému obojí nepůjde nebo ho nějaká práce bude bavit víc. Proto je dobré, když se žáci profilují už v průběhu studia, a kromě obecné průpravy získávají i tyto speciální znalosti," uvedla Anna Müllerová.

Vedle cukrářského kurzu škola žákům nabízí také kurz italských specialit, studené kuchyně, carvingu, baristický, sommeliérský nebo barmanský. Jejich absolventi vždy získají osvědčení, které jim může pomoct v budoucí kariéře.

Autor: Veronika Weissová

6.11.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Litoměřice v hradu obhajovaly kategorii A v programu MA 21.
12

FOTO: Litoměřice v hradu obhajovaly kategorii A v programu MA 21

Fotografie, která se stane symbolem letošních voleb.
DOTYK.CZ
6

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

Policisté pátrají po Tomáši Kropáčkovi

Litoměřicko - Pohřešovaný Tomáš Kropáček byl naposledy spatřen 15. října ve večerních hodinách, kdy odešel z bydliště své matky v Libochovicích. Odešel neznámo kam a doposud o sobě nepodal žádnou zprávu.

Nehoda se zraněním uzavřela tunel Libouchec na dálnici D8

Libouchec - Vážná dopravní nehoda osobního auta s karavanem v tunelu Libouchec ve směru na Prahu zkomplikovala v pondělí dopoledne dopravu na dálnici D8.

Jak se volilo ve všech městech a obcích na Litoměřicku

Litoměřicko - Přinášíme vám výsledky voleb ve všech městech a obcích v okrese. Hnutí ANO nevyhrálo jen v nejmenší obci, Staňkovicích.

Hattrick Kusého popravil Trhače

Kadaň - Víkendové derby WSM Ligy litoměřického Stadionu proti kadaňským Trhačům bylo vyrovnané. Rozhodnout musela až závěrečná třetina. Na trefu z 57. minuty domácí zareagovat nedokázali. Obrovskou zásluhu na vítězství Stadionu má Denis Kusý, který zaznamenal hattrick.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT