Téměř devět miliard korun investuje v příštích deseti letech největší světový hráč v papírenském oboru Mondi Group do svých provozů ve Štětí. Modernizace papírny začala ve čtvrtek 7. září poklepem na základní kámen prvního zařízení projektu EcoFlex, kterým je nový regenerační kotel.

Lidem ve Štětí by se mělo díky projektu EcoFlex ulevit. Modernizace totiž přinese nejen zvýšení výroby nebělené a bělené celulózy i papíru, ale i technologie vstřícnější k přírodě i obyvatelům města.

Mondi Štětí.
Papírna Mondi Štětí podpoří 11 ekologických akcí

„Díky novým technologiím budeme energeticky soběstační a přitom šetrnější k životnímu prostředí. Jako první postavíme nový regenerační kotel, který je světovou špičkou,“ uvedl generální ředitel Mondi Roman Senecký.

NAKONEC MÉNĚ PENĚZ

Původně měla investice do projektu EcoFlex činit 470 milionů eur, ale po odložení výstavby nového stroje na výrobu hlazeného kraftového papíru se sníží na 335 milionů eur, tedy asi 8,9 miliardy korun.

„Toto rozhodnutí nesouvisí se stavem českého trhu, ale reaguje na nedávno oznámený růst kapacity v našem odvětví v Evropě. Naše vedení nechce, aby zvýšením výroby došlo k porušení rovnováhy trhu v tomto segmentu,“ uvedla mluvčí Mondi Štětí Michala Prošková.

I přes snížení investice ale zůstává EcoFlex největší akcí v českém papírenském průmyslu. Regenerační kotel doplní nová kogenerační jednotka a biokotel s turbínou. Část paliv firma ušetří spalováním většího množství odpadní dřevní hmoty z výroby.

Ondřej Plzák s ČSOB nyní provozuje poštu ve Vrbici. Jinak by jí Česká pošta uzavřela.
Obce nechtěly provozovat poštu. Dělá to pojišťovák

V projektu se počítá i se zavedením nového systému likvidace zapáchajících látek, jejichž výskyt, stejně jako zvýšený hluk, nejvíce trápí obyvatele města. Firma se bude muset vypořádat také s nárůstem dopravy surovin i hotových výrobků.

Mondi si chce ve spolupráci s radnicí vychovat mladé odborníky pro nové provozy. Firma městu předala dar 500 tisíc korun na vybavení učeben.

„Těší nás, že společnost navázala spolupráci s našimi základními školami a s místní školou obalové techniky,“ uvedl starosta Tomáš Ryšánek.