Dvouleté snažení starosty Račic Jaromíra Malečka a ostatních pro věc zapálených zastupitelů se letos změní v realitu. V minulých dnech zahájila tlakovou zkoušku v kotelně na prvním kotli o výkonu 500 kW.

Na něj je napojeno prvních pět rodinných domků, objekt obecního úřadu a restaurace.

„V této kotelně budou instalovány ještě čtyři další kotle na biomasu, dohromady dají tepelný výkon až dva megawatty. Projekt zahrnuje ještě jednu, menší kotelnu na druhé straně obce. K tomu patří rozvody teplé vody o celkové délce 5 590 metrů a instalace předávacích stanic u konečných odběratelů. S prací dodavatele jsme zatím spokojeni a věříme, že pokud nenastane nic nenadálého, dílo bude hotové podle smlouvy do konce letošního září. Zhotoviteli zatím přeje i počasí, při kterém může bez problémů provádět výkopové práce. Nyní čekáme na vyjádření institucí životního prostředí, abychom mohli s dodavatelem podepsat smlouvu o odběru tepla a zahájit tak zkušební provoz," uvedl Jaromír Maleček.

Vedle tepelné pohody a zbavení starostí s otopem a likvidací popelu je pro obyvatele důležité, že nebudou dýchat vzduch zatížený emisemi z lokálních topidel. Očekává se, že realizací projektu, který z 85 procent z 82 milionů korun uznatelných nákladů hradí EU, dojde ke snížení emisí oxidu uhličitého o téměř 2 500 tun za rok. Kotle jsou konstruovány na spalování štěpky, ale prvním palivem při zapálení kotle byly sušené pecky, odpad z vizovické likérky.

„Po těch několika týdnech, co se začaly provádět tlakové zkoušky, jsem s teplem spokojená. Proti starému teplovodnímu kotli v kuchyni, do kterého jsem musela několikrát za den nosit uhlí a občas zakouřil a vyfoukl saze, je to obrovská výhoda. Teď jsem jen zvědavá, kolik budu za topení platit," řekla Milada Penglová.