Od školního roku 2014/2015 je držitelem titulu a v minulých dnech ho úspěšně obhájila. Znamená to, že se v prvé řadě žáci s učiteli věnují ekologické a environmentální výchově, aktivně se vzdělávají, absolvují exkurze a výlety do přírody.

ŠKOLA UMÍ ZÍSKAT
 GRANTY
Hlavním cílem Ekoškoly v prvních letech bylo vybudování ekozahrady v areálu školy s venkovní učebnou a ovocným sadem, který vyrostl v letech 2014/2015, a poznávací části s dřevinami a rostlinami. K realizaci pěti stanovišť ekozahrady přispěl grantem ve výši 176 tisíc korun Ústecký kraj.

„V tomto školním roce jsme obdrželi další grant od Ústeckého kraje téměř 110 tisíc korun, díky kterému jsme vybudovali bylinkovou zahrádku. Ekologii sice nemáme jako speciální předmět, ale jako dlouhodobý projekt. Ekozahradu budujeme v rámci pracovní výchovy a mimo to poslední dva roky vybíráme jeden den na to, aby děti udělaly něco pro své okolí v rámci projektového dne „72 hodin proti lhostejnosti". Předtím, než byl zrušen, jsme své aktivity věnovali ve prospěch Domova na zámku," vysvětluje Jan Táborský, ředitel Ekoškoly.

Na vybudování bylinkové zahrádky se podílela většina žáků školy, největší záhon měli na starosti žáci 5. třídy. „Tvar záhonů nám připravil bagr, my jsme prostor vymezili plastovými obrubníky a potom do něho navozili kvalitní zeminu, upravili ji a potáhli netkanou textilií," říká Václa Černý. „My jsme do otvorů ve fólii zasadili sazeničky bylinek. Je tu asi dvacet druhů bylinek, většinu znám z domova," doplňuje spolužačky Sabina Fráňová. Bylinková zahrádka je rozdělena na několik sekcí podle toho, k jakému účelu jsou bylinky využívány – kuchyňské, kosmetické, léčivky či rostliny chránící před škůdci.

BYLINKY, INFORMACE 
I LAVIČKY
Ještě před zimou žáci označili sekce i rostlinky pěknými popiskami. Bylinková zahrádka, stejně jako všech předchozích pět stanovišť, je vybavena informační tabulí. Prostor zahrádky je osázen lavičkami, takže má i účel relaxace. Krásy nabude s příchodem jara, kdy rozkvete a plně budou obsazeny tři instalované hmyzí hotely.

Na jaře se zahrádka doplní ještě o tři motýlí krmítka, do kterých budou děti z mateřské školy doplňovat cukrovou vodu. Prostor zahrádky ohraničují okrasné keře.

Dnes objekt školy obepíná prstenec šesti sekcí s uvítacím stanovištěm, na které navazují původní a nově vysázené dřeviny, vřesoviště, bylinková zahrádka, ovocná zahrada s keři a stromy, podél plotu na 170 původních keřů, které rostly divoce v krajině Českého středohoří a dnes je člověk těžko najde.

Pro příští rok se připravuje užitková zahrada k pěstování zemědělských plodin. Ekozahradě by jistě slušelo několik včelích úlů, ale k tomu je třeba zkušeného včelaře. Možná, že i ten se později najde a může vést včelařský kroužek. Dalšího pomocníka by škola potřebovala pro provoz skleníku. Nutno dodat, že dílo navrhuje litoměřický zahradní architekt Martin Černý. Aktivity Ekoškoly připravuje ekotým žáků druhého stupně, který v tomto školním roce čítá 22 chlapců a dívek a čtyři učitele.

ŠKOLA JE ZASTÁVKOU NAUČNÉ STEZKY
Škola je také jednou ze zastávek naučné stezky po Liběšicích, která vznikla ve spolupráci s obcí, Střediskem ekologické výchovy a etiky – SEVER a CHKO České středohoří. Řadu ekologicky zaměřených akcí pořádá na škole Ekotým. To je skupina našich žáků, kteří se v praxi snaží ovlivnit myšlení dětí, žáků i kantorů ekologickým směrem.