Členové pořádající základní organizace Českého svazu chovatelů Litoměřice – Žitenice a jejich kolegové z dalších organizací představili nejen na 350 králíků, 160 holubů, na 250 kusů drůbeže, ale též ušlechtilá morčata, 150 okrasných ptáků, rybičky, obojživelníky, ovce či kozy.

Soutěžní neveřejná část výstavy začala už v pátek odborným posuzováním mladých králíků, hlavní sobotní program byl věnován i dětem. „Naše organizace letos uspořádala už čtyři propagační akce a v září se chystá na další pro žáky lovosických škol v tamním lesoparku Osmička,“ uvedl předseda organizace Jiří Andrle. Sobotní přehlídka byla mimo jiného příležitostí pro začínající chovatele, kteří na ní mohli získat cenné rady a také nakoupit kvalitní chovný materiál a potřeby pro chov.

Tradiční makové slavnosti proběhly v sobotu v areálu ploskovického zámku. Dorazily stovky návštěvníku nejenom za makovými pochoutkami, ale i za relaxací v zámeckém parku.
FOTO: Zámecké slavnosti máku táhly. Třetí ročník má návštěvnický rekord

Mezi hosty už tradičně přivítali kolegy ze saské organizace v Sebnitz, s kterými chovatelé udržují už šest let přátelské vztahy a navzájem se navštěvují. Konec léta a začátek podzimu je vrcholem prezentace chovatelských výsledků, do které se zapojí i ostatní organizace v okrese. Po Žitenicích proběhne v září místní výstava v Bohušovicích nad Ohří a okresní přehlídka drůbeže ve Vědomicích. V říjnu se sejdou chovatelé na okresních výstavách ve Straškově – Vodochodech a v Libochovicích.