Scénář bitvy navazoval na děj loňského ročníku a diváky přenesl do konce 15. století a války mezi Burgunďany a Švýcary, do které se cestami osudu dostal i opat kláštera v bouřlivém burgundském pohraničí, který si lámal hlavu s tím, jak uchránit chrámový poklad v této těžké válečné době.

Návštěvníci se mohli těšit nejen z bitvy, která proběhla dvakrát během jednoho dne, ale také na doprovodný program v podobě středověké hudby, tanců, ukázky některých řemesel či ukázky výcviku švýcarské pěchoty pozdního středověku.

Hudební festival. Ilustrační snímek.
Lovosický festival "Osmička" letos skončil. Pořadatelé narazili do úřední zdi

„Během celé akce klademe důraz na maximální dobovou věrnost zbraní, zbrojí i vybavení tábora. Návštěvníci se tak doslova ocitnou ve vojenském táboře v takové podobě, v jaké opravdu v 15. století byl,“ vysvětlil Miloš Kadleček z pořádajícího praporce Rattenschwnaz. V průběhu celého dne rovněž bylo k dispozici tržiště s rozličným zbožím. „Pro dětské návštěvníky jsme připravili stezku, na které mohly děti plnit rozličné úkoly a na konci je pak čekalo pasování na rytíře,“ dodává Kadleček. 

Plavení vorů se dřevem pro Kalich
FOTO: Vory se dřevem pro Kalich zakotvily na Lodním náměstí v Litoměřicích