Z těla dalších uhynulých ptáků však byla přítomnost nervového jedu patrná. Expertiza tak potvrdila původní obavy. U Radešína zabíjel travič.

„V části vzorku uhynulých dravců nalezených v katastru obce Radešín byla potvrzena přítomnost karbofuranu," uvedla v pondělí policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Policisté případ nadále šetří pro podezření z trestného činů týrání zvířat. Skutek se kvůli výsledku expertizy rozšířil o další trestný čin, a to přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. V případě dopadení tak pachateli hrozí až pětileté vězení.

Dostihnout viníka však není jednoduché. Ornitologové zaznamenávají v České republice ročně stovky otrávených ptáků. Počet usvědčených travičů se však rovná nule.

Karbofuran je přitom skutečně vysoce nebezpečný nervový jed, který způsobuje bolestivou smrt. „Postižený živočich postupně, podle dávky rychle či pomalu, ochrne a umírá za plného vědomí na ochrnutí dýchacího svalstva. Takže se udusí za plného vědomí," uvedl ornitolog a odborník na jed karbofuran Zdeněk Vermouzek.

Nebezpečným karbofuranem se přitom nemusí otrávit pouze pták nebo pes. Zemřít na otravu může i člověk –  nejen přímým pozřením. Otrava je možná i dotykem.

„Příznaky jsou slzení, slinění, nekontrolovatelné zvracení, pocení, průjmy, kašel, pískoty při dýchání, zpomalená srdeční akce, následně až bezvědomí a smrt. Česká republika má již několik případů otravy a úmrtí člověka po požití karbofuranu," upozornila přednostka toxikologického informačního střediska Daniela Pelclová.