Za dlouhodobý přínos je to například environmentalista Richard Medal, bývalý ministr životního prostředí Bedřich Moldan nebo Leo a Zuzana Burešovi, ochranáři a botanici z Jesenicka. V další kategorii za výjimečný počin pak například zakladatel Ekolistu Pavel Činčera a také úspěšný podnikatel a zakladatel Milešovského spolku přátel přírody Daniel Pitek. Nominace je možné podávat do konce dubna na webu cenajosefavavrouska.cz. Odborná porota vybere laureáty Ceny Josefa Vavrouška v květnu a slavnostní předání cen proběhne 2. června v Praze.

Cena Josefa Vavrouška je mimořádně respektované ocenění, kterým se doposud může pyšnit pouze jednatřicet osobností. „Důležitý je přínos nominovaného člověka ke zlepšení životního prostředí," vysvětluje Tomáš Růžička z Nadace Partnerství.

Mezi doposud nominovanými je například i severočeský podnikatel Daniel Pitek, který na vlastní náklady a na rozsáhlém území několika stovek hektarů obnovuje krajinu kolem Milešovky. Veřejně se angažuje v místních kauzách i na celostátních kauzách spojených s ochranou přírody. Jeho úsilí jde ruku v ruce s občanskou angažovaností a je ukázkou skvělé spolupráce podnikatele, zemědělce a aktivního občana s odborníky na životní prostředí.