David Mazánek v Travčicích vložil do zavedení systému osm a půl tisíce a do konce roku musí přidat minimálně dalších osmnáct tisíc. Ten je o trochu méně naštvaný, ale ještě z jiného důvodu z výjimek, kterými si ministr Babiš chce udobřit některé skupiny podnikatelů.

„Štve mě i to, že vše nefunguje tak, jak by mělo. Provozovatel internetové sítě, když chtěl proniknout do obce, sliboval hory doly, teď, když chci pomoc, tak mi jeho obchodní zástupce řekne, že na mě nemá čas. Musel jsem si sehnat vlastního technika a zaplatit si ho zvlášť," říká David Mazánek.

První den provozu neměl travčický hostinský s EET větší problém, do konce roku však bude muset do něho investovat dalších 18 tisíc korun. V lednu začnou na sále první plesy a v další části restaurace je provoz bowlingu, kde jsou bary a v obou se musí hosté také obsluhovat.

„Nedovedu si představit právě placení při plesech, kdy jsou u občerstvení fronty. Nedej bůh, že dojde k nějakému výpadku," dodává hostinský. Travčičtí mají nepatrně dražší pivo, ale to vychází z vyšších cen stanovených pivovary. Jídla hostinský nezdražil, a to hlavně kvůli dohodě s obcí, která obědy částečně dotuje seniorům.

RESTAURATÉRA V MALÍČI STÁLA POKLADNA 4300

V jiné pozici je Jindřich Frýda, který si pronajal hospůdku U Jindřicha v Malíči, v jedné z nejmenších obcí pod Kamýkem. Provozovna nebyla pojmenována po mně, ani po starostovi Jindřichu Müllerovi, i když ten by si to určitě za práci pro obec zasloužil a sám se snaží spolu s dalšími hudebně nadanými spoluobčany vyplňovat posezení s našimi hosty.

„Zavedení EET beru jako nutnost a musel jsem oželet zhruba 4 300 korun za tablet, tiskárnu a patřičný software. K tomu musím připočíst měsíční poplatek za používání. Včera jsem to rozchodil a trochu jsme se u toho zasmáli. Protože to zkoušela asi většina uživatelů, tak systém zkolaboval. Naostro začnu až dnes od 15 hodin," vysvětlil Jindřich Frýda.

STÁLE NĚCO PLATÍ

Malíčská hospůdka byla otevřena před pěti měsíci u příležitosti vítání léta na Malíči a hned se stala nekuřáckou, což byla pro oba Jindřichy odvážný krok. Udržet provoz v obci se stovkou obyvatel není jednoduché, hostinský musí platit i další poplatky včetně autorských práv a na obživu mu toho mnoho nezbude. Plno by mohl mít už tuto sobotu, kdy se bude naproti přes náves rozsvěcet vánoční strom a proběhne mikulášská nadílka pro 41 dětí. Před Vánocemi hospůdku podpoří pivovar vysláním harmonikáře.