Od 15 hodin tak mohou návštěvníci navštívit výtvarnou dílnu, kde si mohou vyrobit různé podzimní ozdoby. Na nádvoří si můžete zkusit upéct zvykoslovné pečivo dušičky. Pro nejmenší je tradičně připravena řada omalovánek s podzimní tematikou. Tentokrát je Den dýní rozprostřen opravdu po celé galerii, takže můžete vyzkoušet i putování s hádankami mezi starými obrazy. Novinkou bude strašidelné sklepení, které se nachází pod administrativní budovou galerie a pro návštěvníky bude otevřeno vůbec poprvé. Na nádvoří galerie bude i prodej keramických i textilních výrobků chráněné dílny Diakonie ČCE v Litoměřicích, která nám svými výrobky připomene nejen podzim, ale už možná i blížící se Vánoce a s nimi možnost nakoupit zajímavé dárečky.

V 18.00 hodin se začne řadit lampionový průvod. Ten obejde náměstí a v jeho středu pak proběhne krátké taneční vystoupení malých čarodějnic a ohňová show.

Již od středy 16. října 2013 až do 15 hodin soboty 19. října 2013 mohou zájemci přinášet své vyřezané dýně do pokladny galerie tak, aby mohli být zařazeni do soutěže „ O nejkrásnější dýni „. Právě expozice těchto dýní rozsvítí v 18.30 hodin parkán galerie. O vítězi soutěže rozhodnou hlasováním sami návštěvníci. Tento rok se bude opět soutěžit jak v jednotlivcích, tak i v kolektivech, a ceny jsou, zejména díky finanční podpoře Interního grantového systému Zdravého města Litoměřice, opravdu bohaté.

Historie Dne dýní HalloweenuHalloween je u nás vžitý jako importovaný svátek, který se každoročně slaví z 31.října na 1.listopadu a který přišel z Ameriky. Jeho tradice je však mnohem delší sahá hluboko do naší historie, do pohanských dob, až ke starým Keltům, kteří žili na našem území. Halloween se slaví poslední noc keltského roku, začínající západem slunce 31.října a trvající do východu slunce dne 1.listopadu. Je to noc, kdy předěl mezi světem živých a královstvím neživých je nejmenší. Je to nejmagičtější noc v roce. Keltové věřili, že v tento den se mohou zjevovat duchové zemřelých příbuzných. Zapalovali velké ohně, aby těmto dobrým duchům posvítili na cestu. Zároveň si brali na sebe staré šaty a vyřezávali (nejprve do řepy) strašidelné masky, aby tak zahnali zlé duchy. Když evropští osadníci (hlavně Irové) přijeli do Ameriky, objevili zde dýně, které jsou větší a lépe se hodí pro vyřezávání než řepa, používaná na starém kontinentě. Halloween tak nabral „druhý dech" a po čase se vrátil s ještě větší slávou zpět do Evropy.

Olga Kubelková