Z Transplantačního centra pražského IKEM teď do nemocnice přišlo poděkování: „Díky litoměřickým lékařům a sestrám! Bezchybně pečovali o dárce, a zachránili tak život dvěma pacientům s ledvinným selháním. Obě odebrané ledviny u nových příjemců dobře pracují."

„U pacienta naší nemocnice, u kterého byla konstatována mozková smrt, jsme okamžitě zahájili pokus o to, aby mohly být jeho orgány použity k transplantaci  pacientům, kteří jsou v ČR na čekacích listinách. Ne každý zemřelý může být vhodným dárcem, ale v tomto případě se to podařilo," řekla předsedkyně správní rady a výkonná ředitelka nemocnice Stanislava Pánová.

„Celá akce probíhá tak, že ve chvíli, kdy naši lékaři vhodného dárce identifikují, zkontaktují nejbližší transplantační centrum. To přijede a dárce převeze do centra. Tam dárce vyšetří a vhodné orgány se odeberou a následně transplantují vhodným příjemcům. Do té doby však musí být o dárce pečováno tak, jako by byl živý, tzn. musí být udržován tělesný oběh, aby byla zajištěna dodávka okysličené krve a orgány se nepoškodily," doplnil člen správní rady a ředitel pro zdravotní péči Leoš Vysoudil.

Každý občan se může za svého života přihlásit do Národního registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů. Tento nesouhlas může pacient vyslovit také v nemocnici před ošetřujícím lékařem a svědkem. Pokud tak neučiní, souhlas s darováním orgánů a tkání se předpokládá a není jej potřeba vyžadovat.

Přesto Česko neumí ani zdaleka využít potenciálu vlastních dárců a mnoho lidí  tak čeká na transplantaci dlouhé měsíce a roky. Transplantace životně důležitého orgánu je život zachraňující výkon a někteří pacienti se bohužel zákroku nedočkají.