Rozhořčení. To prý pociťují dlouholetí lékaři litoměřické nemocnice kvůli prodeji všech jejích akcií. Ten chystá vedení města kvůli tomu, že špitál prý neúměrně vyčerpává jeho rozpočet. S tím ale nesouhlasí zaměstnanci, kteří proti plánu radních sepsali petici. Důvody k prodeji uváděné městem jsou prý zástupné, petiční výbor chce znát ty skutečné. Litoměřice by podle výboru prodejem nevratně přišly o kontrolu nad rozsahem i kvalitou zdravotní péče. Radnice se k petici zatím nevyjádřila.

Novináře se svými stanovisky seznámil v úterý 23. dubna petiční výbor. Nechybí v něm nejstarší primář nemocnice pracující na rehabilitačním oddělení Zoran Nerandžič. „V březnu jsme dostali zprávu, že sto procent akcií je připraveno k prodeji. Když je nemocnice zdravá a bez dluhů, tak si všichni zákonitě klademe otázku, co za prodejem skutečně je,“ řekl primář.

Nemocnice Litoměřice
Petice je na světě. V litoměřické nemocnici brojí proti prodeji jejích akcií

Výboru vadí, že radní nemocnici prezentují jako ztrátový podnik, který zatěžuje městskou kasu. „Je to i podle veřejně dostupných informací nesmysl,“ tvrdí vedoucí rozvoje zdravotní techniky a veřejných zakázek Miroslav Janošík. Špitál je podle něj minimálně od roku 2006 trvale v plusu. Zisk opakovaně reinvestuje do vybavení. „A to je na velmi dobré úrovni. S běžnou údržbou vydrží nejméně dalších deset let,“ doplnil Janošík.

Jako jedním z důvodů k prodeji radní operují příspěvkem města na mzdy v částce 25 milionů v letech 2017-18 s tím, že nároky zaměstnanců můžou ještě růst. Tuto injekci ale prý nemocnice kvůli velmi dobré ekonomické kondici vůbec nepotřebuje. „Jde o zavádějící argument a vytváření tlaku na zastupitele, kteří si to buď neověřili, nebo nemají přehled, jak hospodaříme,“ míní Janošík.

Informační schůzky, turnaje, referendum

Litoměřická nemocnice je spádová nejen pro občany města, ale i velké části okresu, kterým se petice šíří. Zájem je prý ohromný. „Archy jsme nemuseli ani distribuovat, lidé je vyžadují sami,“ uvedla vrchní sestra domácí péče Alena Rožcová. Podepisují se v soukromých ordinacích lékařů, provozovnách i ve velkých závodech.

Z iniciativy zaměstnanců nemocnice, ale i spřízněných spolků, se proti prodeji akcií chystají informační schůzky, sportovní turnaje, happeningy i referendum. „Kontaktovali jsme advokáta, který pro nás připravuje jeho vyhlášení,“ potvrdila lékařka interního oddělení Zdeňka Klementová. O stávce se zatím neuvažuje. „Pokud by přeci jen proběhla, neohrozí pacienty,“ ujistil předseda odborové organizace a vedoucí technik nemocnice Martin Bukvář.

Ustavující zastupitelstvo v Litoměřicích, listopad 2018
Litoměřičtí radní jsou terčem kritiky. Kvůli nemocnici

Vedení Litoměřic slíbilo na petici reagovat ve čtvrtek. „Také vedení nemocnice to směřuje na tento den, kdy bychom měli mít více informací i pro zaměstnance,“ uvedl ředitel nemocnice a městský radní Radek Lončák. „Jejich obavy chápu, i když podle mě je petice víc politickým než věcným řešením,“ dodal ředitel.

Proti plánu vedení města se ostře staví veřejná facebooková skupina Nedovolíme radnici prodat nemocnici! s více než 1100 členy. S aktivitami petičního výboru prý souvisí volně. „Informace potřebujeme šířit rychle, ale distancujeme se od výkřiků, vulgarit a osobních útoků,“ komentovala fórum Rožcová. Ta už vyzvala přispěvatele, aby na podobná vyjádření nereagovali a řešili pouze nemocnici.