„U spousty pěstíren a laboratoří je velkým problémem životu nebezpečné prostředí. Často jejich provozovatelé mají elektrické rozvody nelegálně a amatérsky zapojené,” říká Rychnovský.

Kolik má Toxi tým v současnosti členů?
V jeho řadách je 58 policistů, a to jak z krajského ředitelství, tak i z jednotlivých územních odborů.

Existuje oblast, která je pro vás těžko dostupná?
Jsou to nové distribuční sítě zejména v kyberprostoru v tzv. darknetech, tedy v sítích, které využívají internet, ale jsou přístupné pouze prostřednictvím speciálního softwaru nebo konfigurace. Distribuce drog pak probíhá anonymně ze zahraničí, člověk si objedná drogu, dealeři mu ji pošlou z Bangkoku přes Stuttgart až do Čech, a vůbec tak není zřejmé, kdo je odesílatelem. Je to trend jak u nás, tak například v Sasku. Dalším okruhem našeho zájmu jsou věznice.

Myslíte drogy ve věznicích?
Ano, máme čím dál více informací, že se drogy do věznic dostávají. Cesty jsou různé, lidé jsou vynalézaví. Budeme mít několik porad s řediteli jednotlivých věznic a připravíme metodiku a postup na zefektivnění odhalování.

Chovná stanice služebních psů Policie ČR se po pěti letech opět přestěhovala zpět do Prackovic nad Labem.
FOTO: Do Prackovic se vrátila škola pro policejní psy. Jediná svého druhu u nás

Jaké drogy jsou v Ústeckém kraji nejžádanější?
Nejrozšířenější je pervitin a marihuana. Občas dochází k záchytu také heroinu, extáze, hašiše nebo kokainu. Nejdostupnější z těch tvrdších drog je ale pervitin, protože je levný.

Váš tým je úspěšný v odhalování pěstíren i varen. Kdo jsou pachatelé, kteří drogy vyrábí?
Pachateli jsou muži a ženy ve všech věkových kategoriích. Jsou mezi nimi ale i recidivisté, kteří znají know-how a po návratu z vězení do toho znovu spadnou. Často jsou na drogách závislí, takže než si drogy shánět, raději si je vyrobí. Jsou v tom i velké peníze, kterým nedokážou odolat. Poslední dobou zaznamenáváme taktéž takový nešvar, že čím dál více k drogovému byznysu inklinují mladistvé osoby. Spolu s Ostravou je Ústí nad Labem nejexponovanějším místem pro drogy, což je dáno i složením obyvatelstva. V nejbližší době neočekávám, že by počet případů měl klesat, poptávka je stále vysoká.

Policejní zátah na pěstitele marihuany.
VIDEO: Prohlédněte si, jak vypadá obří pěstírna marihuany ve Vejprtech

Jak to vlastně vypadá v takové pěstírně?
U spousty pěstíren je velkým problémem životu nebezpečné prostředí. Často jejich provozovatelé mají elektrické rozvody nelegálně a amatérsky zapojené. Ti lidé, kteří se o to starají, jsou opravdu kaskadéři. Když na takové místo dorazíme a všude trčí kabely, musíme si dávat velký pozor, abychom se nezranili.

Zdroj: Policie ČR

Kde se objevené konopí následně likviduje?
Policie má střežený sklad. Po nabytí právní moci zajišťuje zničení drog sjednaná firma. Nejde jen o konopí, likviduje se kompletně všechno od drog, chemikálií až po další prostředky používané k výrobě drog.

Ilustrační foto.
Až pět let. Za výrobu drog padlo obvinění