Před měsícem se zrekonstruovaný areál otevřel veřejnosti, před týdnem zahájil svou novou činnost a přivítal první klienty. V Terezíně se tak otevřel nový domov pro seniory Kréta.

„Během prvního týdne jsme přijali hned tři klienty. Počítáme, že během listopadu se nám podaří naplnit kapacitu prvního patra," sdělil ředitel Domova seniorů Kréta Jiří Dušek.

Celková kapacita domova přitom činí 150 lůžek. Na Domov seniorů připadá 45 lůžek, zbytek je určený pro Domov se zvláštním režimem. Ten se specializuje na pomoc osobám trpícím demencí či Alzheimerovou chorobou. Nový domov důchodců zaměstnává 38 lidí. To však není konečný stav. Podle narůstajícího počtu klientů se bude navyšovat také stav personálu, a to až na 76 zaměstnanců.

Terezínský domov pro seniory

„Personál vybíráme pečlivě. Všichni zaměstnanci jsou si vědomi, že je nutné nejen profesionální chování, ale také úcta ke klientům a emoční účast. Máme svůj vnitřní řád, který se zaměřuje nejen na každodenní pracovní úkony, ale také na vlídný přístup a citové zapojení. To bude jeden z našich hlavních přínosů. Nejen kvalitní péče profesionálů, ale také citlivý přístup," uvedl Dušek.

Domov se chce zaměřit na rozvoj klíčových schopností pro soběstačnost a sebeobsluhu seniorů. Poskytovat proto bude kromě běžných prostředků terapie také muzikoterapii, arteterapii, canisterapii, fyzioterapii a od jara hipoterapii. U klientů s Alzheimerovou chorobou chce posilovat orientaci a ukotvení v realitě.