Domov pro seniory s kapacitou 90 osob by podle místostarosty Litoměřic Pavla Grunda, který bod jednání předkládal, znamenal pro městskou kasu značnou zátěž. Stejně ovšem smýšlelo i vedení kraje, které se chtělo zařízení nacházející se nedaleko litoměřické nemocnice zbavit, aby minimalizovalo dopady, které přinese krácení ministerských dotací pro příspěvkové organizace kraje.

„Jedním z doporučení bylo zvážit převedení Domova U Trati do majetku města Litoměřice za účelem vzniku penzionu s pečovatelskou službou," uvedla už dříve mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

Domov U Trati nyní spadá pod Centrum sociální pomoci Litoměřice, jehož zřizovatelem je kraj.

Podle krajského radního pro sociální oblast Martina Kliky by takové zařízení ale mělo provozovat město.

„Podle strategie pro zabezpečování příspěvkových organizací Ústeckého kraje se chceme zaměřovat na náročnější sociální služby, které jsou samozřejmě i dražší. Domy s pečovatelskou službou nebo domovy pro seniory, tyto jednodušší věci by měly zajišťovat samy obce. Kraj by měl provozovat náročnější služby," řekl ve čtvrtek Deníku radní Klika.

Kraj proto už v loňském roce oslovil litoměřickou radnici s tím, zda by zařízení převzala do svého majetku.

Podle dřívějších slov místostarosty Grunda město ale už nyní na sociální služby přispívá částkou 20 milionů ročně a další vysoký výdaj si nemůže dovolit. Panelová pětipodlažní budova, ve které Domov U Trati sídlí, navíc bude v brzké době vyžadovat investice. Jejich výši radnice odhadla na 30 milionů korun.

„Zastupitelé se podrobně zabývali možnostmi převodu, náklady na provozování i stavebně-technickým stavem budovy.Vzhledem ke snížení finančních prostředků v rámci dotací kraje do sociální oblasti v našem městě a na základě ústního příslibu Martina Kliky, že zařízení bude kraj provozovat minimálně další dva roky, se rozhodli na pracovním jednání zastupitelstva převod zařízení na město Litoměřice nedoporučit," odůvodnil návrh Grund.

Zastupitel za ANO Tomáš Sarnovský potvrdil, že ke stejnému názoru po pracovní schůzce dospěla i opozice. Pro odmítnutí nabídky nakonec hlasovalo 22 zastupitelů ze 24 přítomných.

Podle Kliky zamítavé rozhodnutí ale neznamená pro zařízení ukončení provozu.

„Určitě ho nenabídneme k prodeji někomu jinému. Zařízení budeme provozovat dál, tak jako doteď, případně do něj do budoucna budeme investovat," dodal radní Klika.

Místostarosta Grund doplnil, že pokud kraj bude znovu zvažovat převod na jiného poskytovatele či prodej zařízení, bude po jeho vedení požadovat, aby předně obnovil jednání s městem.