Sedm a půl tisíce kilogramů ovoce a zeleniny, která byla takzvaně „na odpis“. Tolik letos nasbírali dobrovolníci na polích a v sadech na Litoměřicku formou paběrkování.

„Šlo o plodiny, které neodpovídaly svým vzhledem, nebo jich byl nadbytek, a do obchodů by se proto nedostaly,“ vysvětlila Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo, která dobrovolníky sdružuje. Místo toho, aby úroda uhnila nebo ji zemědělci zaorali, se prostřednictvím Potravinové banky v Litoměřicích dostala k lidem, kteří si ji nemohou dovolit koupit.

Podle ředitelky Potravinové banky Radky Brychtové je čerstvé ovoce a zelenina pro jejich klienty přínosem. „Přestože od roku 2018 platí novela zákona, podle které musí obchody s plochou nad 400 metrů čtverečních nabídnout vyřazené jídlo potravinovým bankám, mnoho ovoce a zeleniny se k nám touto cestou nedostává,“ poznamenala Brychtová a doplnila, že paběrkování je dobrým způsobem, jak zpestřit jídelníček sedmi tisícům lidí, které banka zásobuje jídlem.

K lidem se tak letos dostalo například zelí z Bohušovic nad Ohří, kedlubny nebo cibule z Polabí či hrušky ze sadů pod Milešovkou. Do nich dobrovolníky z iniciativy Zachraň jídlo a Potravinové banky pustil tamní hospodář Daniel Pitek. „Když jsem byl oslovený s touto iniciativou, řekl jsem si, proč ne. Naše hrušky jdou klasicky do prodeje, ale nikdy je nesklidíme zcela všechny. Některé necháváme zvěři či ptákům. Dohromady si dobrovolníci v sadu nasbírali asi tunu ovoce,“ uvedl Pitek s tím, že pokud bude zájem i v příštím roce, rád část nezpracované úrody potřebným opět přenechá.

Paběrkujeme!  Zdroj: YouTube.com/Zachraň jídlo

Jednou z dobrovolnic, která se sběru hrušek pod Milešovkou účastnila, byla i Kateřina Peřinová. „Paběrkování má smysl, ta zelenina nebo ovoce by jinak shnily. Tak alespoň poslouží lidem, kteří by si je třeba nemohli dovolit koupit,“ vylíčila dobrovolnice Kateřina, proč jezdí paběrkovat.

Anna Strejcová ze Zachraň jídlo popsala, jak typický výjezd na pole vypadá. „Koordinátor domluví se zemědělcem možnost sběru v okolí svého města, poptá dobrovolníky a zorganizuje výjezd, kam přijede i dodávka potravinové banky. Ta si pak odveze nasbírané plodiny ve svých přepravkách,“ objasnila Strejcová.

20 tun zachráněného ovoce a zeleniny

V roce 2019 se i přes malou úrodu podařilo z polí a sadů v rámci celé republiky zachránit přes 20 tun jídla, které putovalo do potravinových bank v České republice. „Letos se podařilo nasbírat nejvíc ovoce a zeleniny od začátku projektu. Kromě dobrovolníků z Prahy se totiž ke sběru připojili i dobrovolníci z Litoměřic, z Brna, Českých Budějovic, kteří paběrkovali pro místní potravinové banky. Kdo by se chtěl k dobrovolníkům přidat, může tak učinit na webových stránkách iniciativy Zachraň jídlo, kde najde manuál, který radí, jak začít paběrkovat.