V prostorách jeho kina se právě dokončují poslední práce potřebné k zprovoznění promítací techniky. Ta stála město 1 917 000 korun. Bez digitalizace by městské kino skončilo.

„Věděli jsme, že digitalizace nutná bude. To že se vše strhne během tak krátké doby, však netušil nikdo v České republice. Na jaře letošního roku přestaly distribuční firmy téměř zcela vyrábět filmy na 35 mm páscích . To pro kina, která digitalizovaná nebyla, znamenalo buďto kino zcela zavřít, nebo hrát staré filmy. Na ty však nikdo chodit nebude. Byli jsme tak postavení před hotovou věc," vysvětlil tajemník města Bohušovice nad Ohří Martin Kratochvíl, který na sebe vzal starost o digitalizaci městského kina.

ŽÁDNÝ VELKÝ PŘÍSTROJ. Takto vypadá zařízení, které má celý převrat na svědomí. Digitalizace kin je díky němu nevyhnutelná. Přinese však nejnovější filmy a promítání v čase premiér.tním příležitostem a přípitkům.

Zastupitelstvo v Bohušovicích investici do výše dvou milionů korun schválilo jednohlasně. Naděje na uhrazení alespoň části z potřebného finančního obnosu však neměly dlouhého trvání. „Z ministerstva kultury máme v tuto chvíli informaci, že fond na podporu české kinematografie, odkud lze dotace na digitalizaci kina získat, je v podstatě prázdný. Bylo nám tedy naznačeno, že do konce roku s žádnou dotací počítat nemůžeme," konstatoval Kratochvíl.

Digitalizace kina v Bohušovicích musela být tedy zafinancovaná z rozpočtu města. To však reagovalo na poměrně velký zájem občanů. „Doposud byl průměrný počet diváků na představení okolo třiceti lidí. To je téměř nadstandardní. Teď se začnou promítat nejnovější filmy. Bude možné promítat také představení přímo v době premiéry. Počítáme proto s dalším navýšením příchozích diváků," zhodnotil Kratochvíl. Koni Bohušovice bude v digitální formě promítat od 2. listopadu. Přesná skladba programu bude známá v průběhu příštího týdne. Promítat by se však mělo třikrát v týdnu, což je o jedno představení týdně více, než tomu bylo doposud.

ŽÁDNÝ VELKÝ PŘÍSTROJ. Takto vypadá zařízení, které má celý převrat na svědomí. Digitalizace kin je díky němu nevyhnutelná. Přinese však nejnovější filmy a promítání v čase premiér.