V regionu litoměřického a ústeckého okresu se setkání s dětmi z mateřských a žáky ze základních škol koná u vodní nádrže Machčák v Třebušíně.

Pořádající Správa toků oblasti Ohře pro malé návštěvníky na pondělí 1. června připravila nenáročný poznávací a soutěžní program. „Na několika stanovištích se děti mohly seznámit s technikou přibližování a odvozu dřeva z lesa, a to stroji nebo koněm. Poznali práci sokolníka s orlem skalním a myslivce s českým fouskem, řešily soutěžní otázky a formou her absolvovaly lekce lesní pedagogiky. Nakonec zkusily svou dovednost a zručnost, za které byly odměněny drobnými dárky, občerstvením a projížďkou lodí po hladině vodní nádrže Machčák," shrnul akci správce toků David Niče.

Správa toků oblasti Ohře v současné době realizuje v regionu tři stavební akce, všechny na Ústecku. V Malém Březně opravuje zeď u Lučního potoka, v Olšinkách nad vodopádem odtěžuje nánosy ve velké přehrážce.

„Protože sem nevede přístupová cesta, je zde z důvodů ochrany přírody použita zvláštní technologie, kdy se nánosy naruší proudem vody, naředí se a potom pomocí sacího bagru odvedou do kontejnerů a odvezou. Po posledních povodních se opravují rovněž zpevňující schodovité stupně o síle tří až čtyř metrů v rokli nad Dolními Zálezly. Jedná se o unikátní kamenické dílo, které v roce 1910 postavili italští zajatci z první světové války. S několika drobnými opravami vydrželo přes sto let," dodal David Niče.