Ještě začátkem týdne duněla na tréninku rytmická hudba. Sedm dívek v legínách s chrániči kolen a kluk v teplácích sebou mrskali po parketách. Se založenýma rukama je sledovala vedoucí Lenka Špačková Janečková. O víkendu půjde o hodně: výběr hip-hopové taneční skupiny DMC Revolution se probojoval na světový šampionát do nizozemského Leidenu!

„Těším se na atmosféru. Nemyslím si ale, že bychom vyhráli. Koukal jsem se na vystoupení Rusů, kteří jsou fakt dobří,“ svěřuje se jediný mužský zástupce skupiny 11letý Prokop Simajchl.

Do Nizozemska jedou s dětmi i jejich rodiče. „Klaka rodičů nebo i babiček je roztleská a jdou na plochu s úplně jiným elánem,“ vysvětluje Kateřina Simajchlová.

Gastro Food Fest na Zahradě Čech
Kulináři všech zemí se spojili. Umění ukážou v Litoměřicích

Výjezd do zahraničí je sice pro rodinu finančně náročný, ale pojme ho jako společný výlet. „Odmalička měl rytmus v těle, bavila ho hudba,“ popisuje Prokopova matka, proč ho zapsala do DMC Revolution.

Cesta na šampionát byla dlouhá. „Abychom se dostali na mistrovství světa, museli jsme se zúčastnit regionálního turné Taneční skupina roku, postoupit z něj na mistrovství Čech a konečně na mistrovství republiky,“ popisuje trenérka.

Účast na letošním mistrovství světa je zatím největším úspěchem litoměřického DMC Revolution, který funguje devátým rokem. V závodním a nezávodním oboru má už 170 členů od 4 let až po dospělé včetně členů z Lovosic, Úštěku nebo Roudnice.

Vedle DMC působí v regionu také soubor Funky Dangers, který cvičí v Litoměřicích, Lovosicích a Roudnici. Ten se mistrovství světa účastnil loni ve Vídni.

Lenka Kahuda Klokočková ukazuje ve své litografické dílně techniku litografie.
FOTO: Gotické dvojče v Litoměřicích se pyšní výrobou litografií