Ani chladné a mlhavé počasí neodradilo necelou dvacítku obyvatel Štětí od účasti na odhalení Vzpomínkové lavičky válečných veteránů před štětským kinem. Odhalení proběhlo za přítomnosti členů iniciativy Retro Štětí, zástupců města i vojáků v historických uniformách.

„Za nadšence do vojenské historie musím tuto iniciativu pochválit. I město Štětí mělo své hrdiny a toto je způsob, jak si připomínat nejen je, ale i historické události, na které by se nemělo zapomínat,“ řekl Karel Matějovský z Klubu vojenské historie ze Chcebuze v uniformě podporučíka Čs. armády ve Velké Británii.

Dřevěná lavička s evidenčním číslem 61, poděkováním a datem 11. listopadu, logy vlčích máků a motivačním citátem Jiřího Regi Schamse (bývalého vojáka AČR jednotky SOG) je třetí v Ústeckém kraji. Lavička s číslem 22 se nalézá v Žatci, s číslem 26 v Děčíně a posledním „přírůstkem“ je lavička s číslem 63 v Chomutově. „Jako bývalý příslušník Armády ČR a Aktivních záloh tuto iniciativu vítám a jsem rád, že se k ní Štětí připojilo. Je to hezký způsob, jak ocenit naše bývalé i současné vojáky.“ poznamenal nadrotmistr ve výslužbě z Ješovic u Liběchova Miroslav Lejdar.

Dračí ohňová show přilákala do Lovosic stovky návštěvníků.
FOTO: Lovosice zažily ohnivou dračí show. Nechyběl průvod městem s drakem v čele

Za nápadem poděkovat tímto způsobem všem vojákům, ale i policistům a záchranářům stojí občanská iniciativa Retro Štětí a také štětská radnice, která lavičku ze svých prostředků zakoupila. „Nápad se zrodil v loňském roce při vydání knihy o historii města Štětí. Při sbírání materiálů našel kolega jména padlých obyvatel Štětí a válečných veteránů a napadlo nás, že by toto mohl být určitý způsob připomenutí těchto už zapomenutých hrdinů,“ připomněl Filip Votoček z iniciativy a dodal, že poděkování za pomoc s realizací nápadu patří místostarostovi Miroslavu Andrtovi a Radku Kulhánkovi, vedoucímu Kulturního a informačního zařízení města.

„Cítím, že jako národ máme určitý dluh vůči vojákům, kteří za II. světové války bojovali v západních armádách a v době nesvobody byli perzekvovaní a následně téměř zapomenutí. Vzpomínková lavička válečných veteránů je možnost, jak jim vzdát hold, částečně tento dluh umazat a přihlásit se k tradici boje za svobodu,“ prohlásil Andrt.

Uklidili hroby

Po odhalení lavičky se dobrovolníci odebrali na místní hřbitov, kde proběhl úklid válečných hrobů. „Na štětském hřbitově se nalézá několik hrobů obyvatel města Štětí, kteří padli během světových válek. O tyto hroby se nikdo nestará. Loni jsme se rozhodli, že to tak nenecháme, a hroby jsme začali uklízet,“ sdělil Votoček.

Několik dobrovolníků hroby uklidilo, ozdobilo květinami a českou trikolorou, symboly vlčích máků a zapálilo na nich svíčky.

Se Vzpomínkovou lavičkou válečných veteránů je spojený i projekt, který se zaměřuje na propagaci Dne Válečných veteránů (11. listopad), ale i připomenutí tragické události z 8. července 2014, kdy v Afghánistánu zahynuli čtyři čeští vojáci a pátý později podlehl následkům zranění. V neposlední řadě je lavička vzpomínkou na Jiřího Regi Schamse, vojáka těžce zraněného při misi.

Tisková konference po referendu o městské nemocnici. Starosta města Ladislav Chlupáč a místostarosta Karel Krejza.
Je po referendu. Námluvy litoměřické nemocnice s Krajskou zdravotní pokračují