Auta už nemusí nutně sjíždět ve směru od Prahy v Lovosicích, projet mohou novým 3,7 km dlouhým úsekem po vchynickém mostě až nad Bílinku. To platí i v opačném směru od Teplic.

Nejvíce se raduji Vchyničtí, konečně by kamiony měly míjet obec po autostrádě. Naopak obavy panují o pár kilometrů dál ve Velemíně.

Právě otevření dalšího úseku bude svádět řidiče kamionů, aby nesjížděli v Lovosicích a podél Labe zamířili směrem na Ústí nad Labem spíše na Teplice. S tím počítají Lovosičtí.

Naopak se to nelíbí Velemínu. Přes obec na E55 bude totiž jezdit více kamionů. Za pár týdnů se kvůli zahájení stavby protipovodňových opatření pod ústeckou Větruší jejich intenzita ještě zvýší.

„Nepřátelé" na jednom místě

Slavnostní přestřihnutí pásky přineslo i pikantní situace. Na dostavěném úseku se v rámci zahajovací ceremonie objevoval i Miroslav Patrik, lídr hnutí Děti Země.

Tento Brňák si před dvaceti lety vzal D8 jako téma a včera hodinu před polednem přihlížel tomu jak politici se předhánějí v tom, aby byli u otevření krátkého úseku vidět.

Úsměvnou chvilku připravil před třemi dny odvolaný šéf Ředitelství silnic a dálnic René Poruba, který proslul jako bojovník se stavebními společnostmi stavějící české dálnice. Proto symbolicky před všemi přítomnými předal zástupci Eurovie, tak jako ministru Pavlu Dobešovi, vodováhu. Neopomněl zdůraznit, že je to kvůli tomu, aby silnice byly rovné a v pořádku.

Právě nesrovnalosti mezi projektem a realizovaným vchynickým mostem zapřičinily průtahy v otevření dalšího lovosického úseku. Část nad Bílinku se totiž měla otevírat už loni v prosinci. Chybí ještě úsek do Řehlovic.