Zatím talentovaná dívka, jejíž další velkou vášní jsou koně, vzhlíží ke svým vzorům, například k famozní cukrářce Heleně Fléglové. Jednou by se jí ale chtěla vyrovnat. „Cukrařina si mě získala,“ usmívá se Rozálie Michlová a přidává dobrou zprávu pro mlsné jazýčky z regionu: „Vítězný dezert, pistáciový řez s kterým jsem uspěla v soutěži, lze ochutnat v naší školní restauraci,“ láká studentka roudnické školy.
Rozálie Michlová
Žije ve vesničce Písty u Roudnice nad Labem, kde studuje na tamní Střední odborné škole a Středním odborném učilišti. Dokončila tam obor kuchař – číšník, pokračovat bude v oboru cukrář. Volný čas tráví u koní, věnuje se parkurovému skákání. Nedávno zvítězila v největší soutěži u nás pro junior cukráře Gastro Junior Bidfood Cup, u poroty prestižního klání uspěla se svým pistáciovým řezem. Ve finálové konkurenci porazila dalších 16 cukrářů z celé republiky, kteří se do závěrečného kola probojovali z předchozích kol.
Čím jste porotu okouzlila?
Porotcům jsem přichystala pistáciový řez. Základem byl pistáciový moelleux, pistáciové cremeux, citronový mousse s espumou a crumble s pistáciovou zmrzlinou.
To zní a podle fotografií i vypadá famozně. Hned bych ochutnal. Je to někde možné?
Dezert lze ochutnat v naší školní restauraci.
Poté, co jste porotcům naservírovala tuto dobrotu, vyhrála jste největší soutěž u nás pro cukráře juniory Gastro Junior Bidfood Cup. Jaké byly pocity po takovém úspěchu?
Štěstí a úleva. I proto, že cukrařina nebyl můj hlavní studijní obor. Studovala jsem obor kuchař – číšník. A samozřejmě přišla obrovská radost. Potěšilo mě i to, že jsem ji udělala i všem těm, kteří za mnou stáli a věřili mi.
Takže kuchařka vyučila cukráře? Raději vaříte, nebo pečete?
Přesto, že jsem teď ukončila obor kuchař – číšník, táhne mě to víc k cukrařině. A proto jsem se rozhodla od září pokračovat u nás v Roudnici na škole - začnu studovat obor cukrář.
Jaký má vítězka prestižní cukrářské soutěže sen? Otevřít si cukrárnu? Nebo třeba vymýšlet nové recepty?
Ano, obojí (směje se). Uvidíme, jestli se mi to povede.
Jak by měla vypadat vysněná cukrárna? Jak budou vypadat vaše originální dezerty?
Sen je zatím jen sen (usmívá se). V tomhle oboru vznikají velkou rychlostí nové trendy, používají se pořád nové technologie. Tak zatím úplně nevím, jakou cestou bych se měla vydat. Nechávám to otevřené a sním.
Co nejsložitějšího jste zatím pekla?
Na jaře jsem se zúčastnila cukrářského maratonu a každý z deseti úkolů byl pro mě velkou výzvou. Ale pokud mám vybrat jeden dezert, tak je to právě asi pistáciový řez. Ten, se kterým jsem vyhrála soutěž.
Nejraději prý vaříte českou kuchyni. A co nejraději pečete?
Mým nejoblíbenějším dezertem je choux z odpalovaného těsta se slaným karamelem, vanilkou a tonka fazolí. Do tonka fazole jsem se zamilovala, určitě ji budu v budoucnu používat.
Lákalo vás pečení odmala?
Právě, že vůbec (směje se). Ale s nástupem na roudnickou školu, která mi umožňuje rozvíjet se, pořádá řadu školení a workshopů se známými osobnostmi, jako jsou třeba Markéta Hrubešová, Helena Fléglová, František Kšána a Jan Horký, si mě tenhle obor získal.
Máte v cukrařině nějaké vzory? Někoho, ke komu byste se chtěla v budoucnu přiblížit, jít podobnou cestou?
Velkou zásluhu v mém rozvoji v cukrařině má moje paní mistrová Terezka Němcová. A ke komu bych se chtěla přiblížit? Helena Fléglová, což je podle mého nejlepší cukrářka u nás. Měla jsem možnost absolvovat u ní kurz.
Zkoušíte její recepty? Co vám její kurz dal?
Díky paní ředitelce Heleně Všetečkové jsem u Heleny Fléglové absolvovala už tři kurzy. Používám převážně její recepty (usmívá se). Kurzy u ní jsou vždy velmi zajímavé, užitečné a myslím, že mi hodně pomáhají v dalším rozvoji.
Vymýšlíte už teď své receptury? Experimentujete a pečete vlastní dezerty?
Doma mi moc času na pečení nezbývá. A když, tak peču osvědčené rodinné recepty. Vymýšlení nových receptů, experimentování a zkoušení postupů se věnuji ve škole s mojí paní mistrovou.
Pro koho nejraději pečete a vaříte?
Určitě pro moji velkou rodinu, od které mám vždy pozitivní zpětnou vazbu.
Co dělá Rozálie Michlová, když nepeče? Jak relaxujete, co koníčky?
Můj velký koníček je parkurové skákání na koni. Věnuji se tomu už odmalička. Mám jezdeckou licenci a téměř každý víkend trávím na závodech po celé republice. Veškerý můj volný čas tak trávím tréninkem a přípravou mých dvou sportovních koní.