Na Litoměřicku  působí dva. Ludvík Misiak a Aloiz Dirda udržují od dubna pořádek ve Štětí a vedoucí zdejší městské policie Milan Novák si jejich působení pochvaluje.

„Mají určitý rádius. Stojí u škol, na přechodech, kontrolují ubytovny a konzumaci alkoholu. Vycházejí ze své znalosti místa. Jdou tou cestou, že se snaží s lidmi komunikovat po dobrém. Měli jsme zde určitý počet přestupků a ten klesl."

Komunikace s lidmi a snaha domluvit se je pro jejich práci klíčová. „Jsou jako každý jiný občan. Nosí sice obušek, ale ten slouží pouze na jejich obranu," vysvětluje postavení asistentů Novák. Když při řešení problému selže domluva, zavolají městskou nebo státní policii a ta může zasáhnout dalšími prostředky. Spolupráce funguje i naopak. „Státní policie nás zavolala, abychom jí pomohli s jedním mužem, který v bytě ohrožoval svojí družku," dává příklad Ludvík Misiak, starší z dvojice asistentů.

Pozitivní ohlasy přicházejí i z Ministerstva vnitra ČR, které dotuje asistentská místa v rámci Programu prevence kriminality a extremismu Úsvit. „Mezi prokazatelné úspěchy asistentů ve Štětí lze zařadit uklidnění situace u Tesca na náměstí (konzumenti alkoholu), dohled nad pořádkem a bezpečností u základních škol (v průběhu ukončeného školního roku), vytěsnění nevhodných osob z parku vedle náměstí, pořádek a klid u ubytoven," shrnul za ministerstvo Radek Jiránek z Odboru prevence kriminality.

Štětí minulý týden osobně navštívil a pochválil vhodný výběr asistentů. „Tu práci musíš cítit, nejde o peníze. Mě to baví, už od malička jsem chtěl pomáhat lidem," popsal svou motivaci Ludvík Misiak. Stejně je na tom i jeho kolega.

Většina lidí ve Štětí přijímá asistenty kladně. Najdou se ale i výjimky. „Reakce občanů na asistenty ve městě jsou různé. Ovšem ty kladné převládají. Negativní reakce můžeme přisoudit neznalosti problematiky a pravidel tohoto projektu," uvedla za štětskou radnici Kateřina Junková, koordinátora Projektu Zdravé město. Podle Misiaka jsou k nim obyvatelé Štětí od začátku vstřícní. "Lidi nás tady znají. Tady jsme se narodili. Negativní ohlasy nebyli. Museli jsme projít výběrovým řízením, pak nás schvaloval starosta," vysvětlil.

Asistentem prevence kriminality se nemůže stát každý. Zájemci jsou vybíráni podle doporučených kritérií ministerstva. Uchazeč by měl pocházet ze sociálně vyloučené komunity, být trestně bezúhonný a mít dokončené minimálně základní vzdělání. Musí také absolvovat vstupní vzdělávací kurz. „Byl tu odborník z ministerstva, byl to takový psycholog, mluvil s námi, dělal nám testy. Dal nás do pohody a řekl, že my máme dát lidi taky do pohody," popsal průběh školení Misiak.

Podle pravidel programu Úsvit jsou asistenti ve Štětí dotováni do konce roku. Vzhledem k dobrým výsledkům ale Štětí nejspíš zažádá o prodloužení, míní vedoucí městské policie. „V listopadu nás čeká veřejné fórum, na kterém bude problematika nepřizpůsobivých jako jeden bod programu. Předpokládáme, že přímé reakce a postřehy občanů na asistenty budou jeho součástí. V úplném závěru roku bude vypracována oficiální analýza a vyhodnocení jejich činnosti," uvádí radnice. Právě nárůst kriminality a časté stížnosti občanů vedly Štětí k žádosti o dotaci a zřízení asistentských míst.

Původním záměrem programu Úsvit bylo vyřešit situaci v mosteckém Chánově. Od roku 2009 se asistenti rozšířili i do dalších měst republiky. V Ústeckém kraji jsou to Děčín, Šluknov, Obrnice, Litvínov či Chomutov.

Václava Burdová