Informovali o tom prostřednictvím webové platformy prostefungujeme.cz, kde je zveřejněný seznam desítek restaurací, kadeřnictví či wellness z celé republiky, jejichž provozovatelé certifikáty o očkování ani prodělané nemoci nevyžadují. 

Z Litoměřicka se do iniciativy zapojily čtyři podniky. Patří mezi ně i jedna z lovosických hospod. Její majitel Zdeněk své rozhodnutí vysvětlil tím, že vládní nařízení spojená s opatřeními v restauracích jsou podle něj nezákonná. 

„Nemyslím si, že restaurace a vůbec celý gastroprůmysl jsou hlavní příčinou šíření covidu. Nevím, proč bychom měli být jakkoli omezováni a v marketech přitom může být narváno. Dovolím si říct, že nás pomalu a jistě likvidují,“ řekl s tím, že těch pár lidí, kteří ještě mají chuť zajít do restaurace posedět a popovídat si s přáteli, nechce nijak omezovat. 

Rozsvícení vánoční výzdoby na Mírovém náměstí v Litoměřicích.
FOTO: Na náměstí v Litoměřicích se rozzářil vánoční strom a výzdoba

Od začátku epidemie se i jeho podnik potýkal s restrikcemi. Jediného zaměstnance, kterého měl, propustil už před časem a o chod hospody se stará společně s manželkou. Nyní se obává toho, co bude dál a zda se nařízení ještě zpřísní. Obavy z kontrol policie a hygieniků nemá. 

„Nepřísluší mi jakéhokoli občana nebo zákazníka kontrolovat, ani na to nemám právo. Ale chápu, že hygienici i policisté dělají jen svojí práci. To, co však vláda nastavila, je protizákonné a já se chci proti tomu bránit,“ dodává. 

Krajská policejní mluvčí Jana Slámová uvedla, že policisté budou i nadále provádět kontroly dodržování všech opatření namátkovou formou a reagovat na podněty občanů. „Hlavním předmětem zájmu hlídek bude dodržování omezení otvírací doby restauračních zařízení a zákazu konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech,“ sdělila Slámová s tím, že bude-li to nutné, je policie připravena řešit přestupky přímo na místě, ať už domluvou nebo pokutou až do výše 10 tisíc korun. 

Starostka Libotenic Lada Rejšková
Máme výhodu, že se sami zapojují do pořádání akcí, říká starostka Libotenic

„Policisté budou úzce spolupracovat s hygienickými stanicemi, které stále zůstávají primárním správním orgánem ve vztahu k vydaným opatřením Ministerstva zdravotnictví a v případě potřeby budou připraveni poskytnout požadovanou součinnost,“ dodala Slámová. 

Lenka, provozovatelka dalšího podniku, obavy z kontrol a případných postihů má. „Na druhou stranu věříme, že jsme argumentačně připraveni, a že protizákonné ustanovení nebude mít oporu u soudu. Nemáme problém dodržovat opatření, která jsou smysluplná. K nám chodí očkovaní i neočkovaní lidé. Zároveň je ale vyzýváme, aby nechodili, pokud se cítí nemocně nebo jsou nachlazení,“ popsala spolumajitelka roudnické kavárny. K nerespektování opatření ji prý vedly obavy ze ztráty zákazníků a dělení lidí na očkované a neočkované. 

„My přece nejsme oprávnění zkoumat zdravotní stav zákazníků. Za druhé nám to přijde jako nepřípustná diskriminace. Opravdu nevidím důvod, proč dělit lidi. Navíc jsme byli prakticky rok a půl zavření a už si nemůžeme dovolit přicházet o zákazníky. A to nemluvím o tom, že spousta z nich nás v době, kdy jsme byli zavření, podporovala. Přeci jim neřeknu, aby nechodili, že je nechceme,“ doplnila kavárnice.