S tímto problémem se každoročně v letních měsících potýká mnoho lidí. Rozhodli jsme se proto tomuto tématu věnovat prostor v dnešním vydání, abychom čtenářům poradili, jak postupovat v případě setkání se zmijí, co dělat, když nás zmije uštkne nebo na jakých místech je lze nejčastěji najít.

Uštknutí zmije pro zdravého dospělého jedince není podle odborníků smrtelné. Jakkoliv je zmijí jed účinný, příznivým faktorem při jejím uštknutí je skutečnost, že samotné zmijí kousnutí intoxikaci neznamená. Při zastrašujícím nebo obranném kousnutí se šance otravy jedem pohybuje zhruba okolo 50 %. Platí to i v případě viditelného vkusu jednoho či obou jedových zubů.

„Úmrtí člověka je spíše vzácným případem. Ročně jsou sice v Česku hlášeny desítky případů uštknutí člověka, ve většině případů dětí, ale za posledních 20 let nebylo hlášeno jediné úmrtí," ujišťuje Lukáš Fuhrmann, primář ORL litoměřické nemocnice.

Jak ale zmijímu uštknutí zabránit? Jednoduše. Stačí být opatrný. Během výletu je důležité mít vhodné oblečení, které chrání riziková místa uštknutí. Doporučují se dlouhé kalhoty a pevná kotníková obuv. Hadi sice neslyší, ale zato dobře vnímají otřesy půdy. Při procházení rizikovými oblastmi proto pomáhá nakračovat chůzí „těžkou nohou" s přidupáváním. Dále se vyplatí nesahat do tmavých děr a neotáčet kameny nebo spadlé dřevo pouze holýma rukama. Při chůzi pomáhá dívat se na zem pod nohy a za chůze nespouštět cílové místo z očí. Zvláště při pohybu, který již nelze zastavit, například přelézání kmene či běh z kopce.

Zmije se vyskytují na místech, kde mohou najít svou přirozenou potravu, proto je můžeme většinou najít na okrajích lesů, polí nebo na březích potoků nebo řek. V lese, na volných prostranstvích nebo na zahradě se s nimi téměř nesetkáme.

„V případě, kdy nás zmije přece jen kousne, měli bychom zachovat klid a nepanikařit. Velmi důležité je vyhledat lékařskou pomoc. Zvýšená pozornost musí být věnována v případě uštknutí dítěte, alergika, starého člověka, nebo člověka s oslabeným imunitním systémem," upozorňuje lékař Lukáš Fuhrmann.

„Děti jsou jako ohrožená skupina více zranitelné z hlediska typicky dětského neznalostního a neohroženého chování, kdy si snaží hada prohlédnout, pohladit či dokonce chytit. Alergici jsou další z více ohrožených skupin kvůli vyšší pravděpodobnosti silné alergické reakce," pokračuje primář Lukáš Fuhrmann.

První pomoc zní podle odborníků jasně. Je důležité oblast nad ránou nezaškrcovat gumovým proužkem, provázkem nebo škrtidlem. Místo toho použijte obvaz, aby nedošlo k průtoku intoxikované krve. Poté je nutné co nejrychleji vyhledat lékařskou pomoc.

Přesný postup v kritické situaci jakékoliv otravy včetně hadího jedu lze zjistit zavoláním na linku Toxikologického informačního střediska), a to na čísla 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02.

Jde o nepřetržitou lékařskou informační službu, která pomůže i v případě krizové situace.

„V podstatě bychom se zmije bát neměli. Spíše se setkání s tímto plazem vyvarovat. Je velmi důležité mít na paměti, že v Česku zmije patří mezi chráněné druhy a její zabití je zákonným přestupkem a trestá se pokutou, která může vyšplhat až do 100 000 Kč. V případě zabití zmije v sebeobraně nebude člověku hrozit nejspíš žádný trest, ale stejně se doporučuje zmiji nechat a zbytečně ji nezabíjet," doplnil terénní herpetolog Jiří Hejduk

Se zmijemi obecnými se můžeme v oblasti Českého středohoří potkat nejčastěji na Verneřicku, na kopcích poblíž Litoměřic, ale také v okolí Milešova.

Ondřej Patrovský