Policisté se při bezpečnostní akci zaměřují především na tranzitní migraci, kdy lidé využívají k úkrytu mezinárodní kamionovou přepravu. K jejich odhalení pomáhá speciální přístroj, monitor srdečního tepu, který je schopen za pomoci snímačů umístěných na vozidle detekovat možnou přítomnost osob. „Při kontrole je samozřejmostí kontrola dokladů, kterou v terénu umožňuje speciální vozidlo, takzvaný Schengenbus, jehož moderní technické vybavení umožňuje policistům rozpoznávání padělaných či pozměněných dokladů a listin a slouží jako mobilní kancelář s připojením na policejní databáze,“ vysvětlila Šárka Poláčková z ústeckého krajského ředitelství policie.

Od začátku letošního roku do konce července se v Ústeckém kraji podařilo při nelegální migraci odhalit 234 osob. To podle policie představuje 10,4 procenta z celkového počtu nelegální migrace na území České republiky. „Jde o druhý nejvyšší počet záchytů nelegální migrace v rámci krajských ředitelství na území ČR. Nejvíce osob s nelegálním pobytem na území Ústeckého kraje zaujímají osoby se státní příslušností Ukrajiny (76), Moldavska (31), Vietnamu (23) a Albánie (17),“ vypočítala Poláčková.

Ilustrační foto.
Lidé si chválí veřejnou dopravu. Podle některých je až přebujelá

Drtivou většinu, 227 případů, tvoří osoby, které na našem území pobývají nelegálně, například s propadlým vízem, bez povolení k pobytu. Sedm lidí policisté zadrželi při tranzitní nelegální migraci. Tedy v situacích, kdy osoby ze třetích zemí vstoupí do České republiky s úmyslem pokračovat do dalších zemí. „Nízký počet odhalených nelegálně pobývajících cizinců na hlavních migračních trasách je ovlivněn zejména přijatými opatřeními v souvislosti se šířením nemoci Covid-19 a vyhlášením dočasného znovuzavedení ochrany vnitřních hranic. Při tranzitní nelegální migraci bylo 5 osob odhaleno v mezinárodních vlakových spojích a 2 osoby v osobním motorovém vozidle na D8,“ upřesnila Šárka Poláčková.