Čipování by se podle ní dalo přirovnat k očkování. Veterináři vkládají čip zvířeti pod kůži při plném vědomí, anestezie není vůbec potřeba. „Psa to nikterak nezatíží,“ tvrdí odbornice. Čip je potom funkční po celý život psa. Měnit se nemusí. „K přečipování dochází jen ve výjimečných případech, kdy čip přestane fungovat. To se ale děje opravdu velmi zřídka,“ snaží se chovatele uklidnit šéfka veterinární komory Vaňousová.

Od ledna je povinné

Očipovat svého psa musí všichni čeští chovatelé od ledna příštího roku. Jinak jim hrozí pokuta. Ta se může vyšplhat až na dvacet tisíc korun. Povinnost zavádí novela veterinárního zákona.

Ilustrační snímek
Nejenom týrání zvířat. Laboratoř zřejmě kvůli zisku falšovala i výsledky testů

Podle poslanců, kteří pro normu zvedli ruku, čipování omezí takzvané nelegální množírny. To znamená chovy, které jejich majitelé založili jen kvůli zisku z prodeje štěňat a ve kterých se zvířata často nacházejí v naprosto nevhodných podmínkách.

Chybí registr

Další odborníci ale namítají, že je toto opatření liché. Množení zvířat podle nich nezabrání. Novelu proto označují za paskvil.

Pes totiž sice podle nich dostane pod kůži mikročip, což se zaznamená v jeho očkovacím průkazu a nahlásí Státní veterinární správě, tím to ale skončí. „Jakýkoliv celostátní registr, ve kterém by se data z čipů shromažďovala a kontrolovala, tady stále chybí,“ řekl už dříve Deníku zvěrolékař Vladimír Pokorný ze Železnice v Královéhradeckém kraji.

V minulosti tady sice pole něj vzniklo několik registrů soukromých, ty ale nejsou vzájemně propojené. Vyhledávání je tak nepřehledné.

Zákon ještě čekají úpravy

Situaci se snaží napravit pozměňovací návrhy veterinárního zákona, které se zavedením centrálního registru čipovaných psů počítají. Hotový by měl být nejpozději do roku 2022. Plánovaný registr by potom aktualizovala přímo Státní veterinární správa.

Rys. Ilustrační foto
KVÍZ: Poznáte šelmy, které žijí v české přírodě?

Vaňousová zmínila, že pozměňovací návrhy zákona o veterinární péči, které nyní čekají na schválení v Senátu, počítají také s tím, že psi dostanou v budoucnu čip už do tří měsíců po narození. Tedy předtím, než poprvé změní majitele. I to má zlepšit přehled o chovatelích.